Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РС Македония води „героична борба“ за култура

„Северна Македония не иска да сниши страстите. Северна Македония живее с илюзията, че води героична борба за собствена нация, култура. Доскоро децата ги учиха, че сме имали много отдавна македонска писменост“. Това заяви журналистът от Северна Македония Владимир Перев по повод вандалския акт срещу новооткрития преди няколко дни български културен клуб в Охрид "Цар Борис Трети".

Той добави още, че до 2014 г. търпимостта на битово ниво между северномакедонците и българите в югозападната ни съседка е било на добро ниво.

„По времето на социализма хората знаеха за репресиите срещу северномакедонските българи от страна на службите за сигурност. Тогава хората знаеха, че има някакъв натиск върху едните и другите и бяха малко по-внимателни.

С идването на Груевски на власт почна една национално шовинистична политика срещу Гърция и България“, обясни Владимир Перев.

Той подчерта още, че е необходимо българското правителство да упражни нов натиск върху северномакедонските политици, но за целта е нужно да има единство на политическите сили в България.

Според него е дошло време да бъде решен спора между двете страни и през последните 2-3 години стъпките са в правилната посока, затова той е оптимист.

„Важно е да има натистк върху северномакедонските институции, които трябва да вземат правилните решения, да се разчистят наложените политически идеи от титовата диктатура.

Трябва нещата да се представят в ЕС и да им се обясни в какво се корени същността на въпроса. Трябва да се обясни, че РС Македония е била 100 години под Сръбска окупация (духовна, ментална и интелектуална и е наложен културен имперализъм).

Сега северномакедонският народ трябва да развива своята държавност и култура, но не трябва да го прави на гърба на народа, от който са произлезли. Ние сме имали един народ и език. Северномакедонците са си формирали езика на база български диалекти и това светът трябва да признае“, каза Владимир Перев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46