Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РС Македония води „героична борба“ за култура

„Северна Македония не иска да сниши страстите. Северна Македония живее с илюзията, че води героична борба за собствена нация, култура. Доскоро децата ги учиха, че сме имали много отдавна македонска писменост“. Това заяви журналистът от Северна Македония Владимир Перев по повод вандалския акт срещу новооткрития преди няколко дни български културен клуб в Охрид "Цар Борис Трети".

Той добави още, че до 2014 г. търпимостта на битово ниво между северномакедонците и българите в югозападната ни съседка е било на добро ниво.

„По времето на социализма хората знаеха за репресиите срещу северномакедонските българи от страна на службите за сигурност. Тогава хората знаеха, че има някакъв натиск върху едните и другите и бяха малко по-внимателни.

С идването на Груевски на власт почна една национално шовинистична политика срещу Гърция и България“, обясни Владимир Перев.

Той подчерта още, че е необходимо българското правителство да упражни нов натиск върху северномакедонските политици, но за целта е нужно да има единство на политическите сили в България.

Според него е дошло време да бъде решен спора между двете страни и през последните 2-3 години стъпките са в правилната посока, затова той е оптимист.

„Важно е да има натистк върху северномакедонските институции, които трябва да вземат правилните решения, да се разчистят наложените политически идеи от титовата диктатура.

Трябва нещата да се представят в ЕС и да им се обясни в какво се корени същността на въпроса. Трябва да се обясни, че РС Македония е била 100 години под Сръбска окупация (духовна, ментална и интелектуална и е наложен културен имперализъм).

Сега северномакедонският народ трябва да развива своята държавност и култура, но не трябва да го прави на гърба на народа, от който са произлезли. Ние сме имали един народ и език. Северномакедонците са си формирали езика на база български диалекти и това светът трябва да признае“, каза Владимир Перев. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Първа обща служба на български и северно - македонски архиереи

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити. На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне  пред  огромното множество от хора Пловдивският митрополит..

публикувано на 02.02.23 в 14:02

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47