Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протести в Спешна помощ и политика в „Точно днес“

Вторник – посрещаме утрото с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа. 

Ден преди учредяването на 48-то Народно събрание продължаваме да следим тенденциите на политическата сцена у нас.

Още преди да има яснота за евентуално мнозинство и редовен кабинет партиите започнаха да обсъждат различни теми. Поредната среща в парламента беше инициирана от БСП, а дискусиите се въртяха около цените, доходите и държавния бюджет. Коментар на предложения социален пакет с финансова обосновка от страна на левицата ще направи икономистът от Експертен клуб по икономика и политика Стоян Панчев.

А какви са обществените очаквания от новото Народно събрание ще анализираме с политолога Петър Чолаков. Ще дискутираме и дали кандидатурата на ГЕРБ  Росен Желязков или на „Продължаваме промяната“  Никола Минчев за председател на Народното събрание има по-голям шанс да обедини депутатите. Разговаряме и за парламентарните ходове и позиции преди първото заседание на новия парламент.

На местно ниво отново говорим за протести. Този път недоволството идва от страна на работещите в системата на спешна медицинска помощ. Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари излизат на протест заради възнагражденията си. Освен това те искат и промяна на категорията на труд от трета на втора. За настояванията и до къде са готови да стигнат протестиращите питаме Георги Батакчиев, който е представител на синдикалната организация  на КТ „Подкрепа“ в Спешна помощ в Пловдив.

Гост в рубриката „Добро утро ден“ тази седмица е проф. Чавдар Стефанов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към Университетската болница „Св. Георги“. С него разговаря Антония Попова.

В минутите за култура Веселина Пеева ни среща с Йордан Радичков-внук. Разговорът е за сборника с разкази „Навалица! Или 25 часа в град София“.

БНР подкасти:

Още от категорията

Усмихнат четвъртък с "Вход свободен"

Във втория ден на февруари сняг не можем да Ви обещаем :)))))) но със сигурност ще усмихнем поне десетина от Вас :)))))))) Имаме само едно условие - да споделите следобедът си с нас!!! Започваме с Десето юбилейно издание на най-якото събитие този уикенд в Пловдив - "Plovdiv Game Jam 2023". Подробности и условия за участие очакваме да разберем от..

публикувано на 02.02.23 в 09:35

"Точно днес" за минималната заплата и сметките за ток

В утрото на 2 февруари говорим за транспорт, социална политика и култура. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите: В четвъртък сутрин обръщаме поглед към междуградските линии в област Пловдив. За 17 от общо 28 междуградски линии няма желаещи превозвачи, които да изпълняват курсовете. Има ли опасност десетки жители на..

публикувано на 01.02.23 в 17:04

Още 20 пъти "Ден след ден" през февруари

Началото и краят са просто две страни на една линия.  Дали през февруари тя ще бъде права отсечка или ще прилича на кардиограма предстои да разберем в 20-те издания на следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" , първото от които започва днес.   Започваме обаче месеца с протести. Във времето от 15 до 17 ще чуем защо протестираха хората с..

публикувано на 01.02.23 в 15:01

За изкуството във „Вход свободен“

Говорим за изложбата „Чувства“. Самостоятелна изложба на Мира Фичева в галерия „Артистика“, в Пловдив, на 7-ми февруари. Режисьорът и сценограф Мария Банова, разказва за премиерата на второто представление за бебета /от 6 месеца до 3 години/, на Държавен куклен театър - Пловдив. Спектакълът „Полет“ ще се играе на 7-ми февруари. В..

обновено на 01.02.23 в 09:42

Февруарски фрагменти - "Точно днес"

Какво ще ни донесе февруари? Освен с шегите на февруарския студ и недълготрайната снежна покривка, Малък Сечко се задава с нестабилен политически климат и с мъгляви прогнози за промени в  управленския и законодателен хаос. И  понеже  вълшебства на обществено-политическия терен не може да има, с лекота ги създава въображението на творческите личности...

публикувано на 31.01.23 в 17:24