Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят избори, президентът ще ги забави с месец

„Вървим към нови предсрочни избори, тъй като се очертаха прекалено много разделителни линии, за да могат да бъдат преодолени. Президентът обаче ще ги забави с около месец, за да може страната ни да приеме бюджета и важни решения с цел усвояване парите по плана за възстановяване“. Това коментира политологът Петър Чолаков в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че ако партиите не успеят да се споразумеят за бюджет 2023, то той ще се наложи да залегне върху параметрите на този от предходната година.

„Само че януари 2022 и 2023 г. не са еднакви – има инфлация, външно и вътрешно политическата ситуация“, коментира Чолаков.

Той е категоричен още, че трудно кандидатурите на ГЕРБ – СДС Росен Желязков и на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев за председател на Народното събрание ще успеят да съберат подкрепата на останалите партии. Аргументите му са, че коалицията ГЕРБ – СДС има малко народни представители. В същото време БСП ще имат свой кандидат за председател на НС и няма да подкрепят Никола Минчев.

„С кандидатурата на Никола Минчев от ПП търсят политически реванш, защото краят на политическата им приказка започна с отстраняването му от поста председател на 47-то НС. В случай, че кандидатурата на левицата не мине и БСП, ДБ и ПП да се обединят за Никола Минчев отново  трудно ще се получи мнозинство за избор.

Това ще бъде първият критичен тест  за новия парламент - дали ще успеят да се споразумеят за  председател на НС“, коментира Петър Чолаков.

По думите му заради всички тези предпоставки е възможно да има изненада в избора на председател на НС и той да бъде излъчен от лицето на някоя от по-малките политически партии, като изключва „Възраждане“.

„ДБ е една такава формация, защото доскоро бяха в управление с БСП и ПП. Те са евроатлантически ориентирани, както и ГЕРБ - СДС

Не трябва да се забравя Български възход. Партията може да се окаже дяланият камък в този парламент. Стефан Янев дава заявки за мостове към всички“, заяви Чолаков.

Той подчерта още, че водените от президентът (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев и бившия министър на външните работи Соломон Паси разговори с партиите няма да доведат до желания резултат. Политологът е категоричен, че това е по-скоро медийна акция на ГЕРБ. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00