Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстоят избори, президентът ще ги забави с месец

„Вървим към нови предсрочни избори, тъй като се очертаха прекалено много разделителни линии, за да могат да бъдат преодолени. Президентът обаче ще ги забави с около месец, за да може страната ни да приеме бюджета и важни решения с цел усвояване парите по плана за възстановяване“. Това коментира политологът Петър Чолаков в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че ако партиите не успеят да се споразумеят за бюджет 2023, то той ще се наложи да залегне върху параметрите на този от предходната година.

„Само че януари 2022 и 2023 г. не са еднакви – има инфлация, външно и вътрешно политическата ситуация“, коментира Чолаков.

Той е категоричен още, че трудно кандидатурите на ГЕРБ – СДС Росен Желязков и на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев за председател на Народното събрание ще успеят да съберат подкрепата на останалите партии. Аргументите му са, че коалицията ГЕРБ – СДС има малко народни представители. В същото време БСП ще имат свой кандидат за председател на НС и няма да подкрепят Никола Минчев.

„С кандидатурата на Никола Минчев от ПП търсят политически реванш, защото краят на политическата им приказка започна с отстраняването му от поста председател на 47-то НС. В случай, че кандидатурата на левицата не мине и БСП, ДБ и ПП да се обединят за Никола Минчев отново  трудно ще се получи мнозинство за избор.

Това ще бъде първият критичен тест  за новия парламент - дали ще успеят да се споразумеят за  председател на НС“, коментира Петър Чолаков.

По думите му заради всички тези предпоставки е възможно да има изненада в избора на председател на НС и той да бъде излъчен от лицето на някоя от по-малките политически партии, като изключва „Възраждане“.

„ДБ е една такава формация, защото доскоро бяха в управление с БСП и ПП. Те са евроатлантически ориентирани, както и ГЕРБ - СДС

Не трябва да се забравя Български възход. Партията може да се окаже дяланият камък в този парламент. Стефан Янев дава заявки за мостове към всички“, заяви Чолаков.

Той подчерта още, че водените от президентът (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев и бившия министър на външните работи Соломон Паси разговори с партиите няма да доведат до желания резултат. Политологът е категоричен, че това е по-скоро медийна акция на ГЕРБ. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17