Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разум и инат „Ден след ден"

Снимка: Антоанета Петричанска

Трети ден депутатите от 48-то Народно събрание са там, където завършва краят на кръга. Положението вместо да се влошава става безнадеждно, каза доаейнът в събранието Вежди Рашидов.

Няколко часа по-късно – след спорове, размисли и гласуване, депутатите избраха най – възрастния си колега за своя председател. Вежди Рашидов вече е първият сред равните.

Това ще разблокира ли работата на държавата? Кой е кръгът и къде завършва неговото начало? За ирационалната геометрия на българската политическа реалност ще говоря със социолога проф. Иво Христов , бивш депутат от гражданската квота на БСП.

Тема с продължение от Пловдив:

И днес продължава гражданската активност срещу пробива под Водната палата. Протестиращи пловдивчани внесоха в общинската подписка, подкрепена от 800 души и онлайн петиция от 1800 граждани. Кои са протестиращите, за какво настояват и какво очакват - репортажът е на Антония Попова.

И още:

При лична инфлация около 50% на работещ в България служебното правителство обяви проектобюджет за годината, в който минималната работна заплата се замразява и се залага 1,5% икономически растеж. Прогнозата на БНБ за икономиката през необходимата година е за 0,1% ръст. Може ли и с какви мерки да се овладее прогресивното обедняване? Ако то не спре, кога социалното напрежение ще избухне като бомба? Коментарът ще е на макроикономиста проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

На този фон : Цената на новия годишен пакет в хотел във Велинград достига 11 500 лева за 4 дни с възможност в президентския апратамент да отседнат до 6 човека.

Новогодишните предложения на туристическите браншове във Велинград ще коментираме със Златко Златанов , председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“.

Биха ли избрали пловдивчани да посрещнат Нова година във Велинград или предпочитат по – екзотични дестинации, които се оказват по – евтини? Мнения и коментари събра в анкета Димитър Владимиров .

Как Античният театър в Пловдив може да се съживи от прогресивни технологии? За прилагането им към недвижимото културно наследство в проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, ще разкаже Веселина Пеева.

Започваме след новините в 15 часа, слушайте ни до 17!
Още от категорията

Танцуваме и изследваме във „Вход свободен“

Говорим за танци и танцуваме. Събитието е „Екстатични танци“, на 11 февруари, в Пловдивски културен институт от 17.30 часа. Разговаряме с Даниел Джинсов, от екипа на организаторите.  В рубриката „Езо Тера“ ни е време за правилно хранене, според зодиакалния знак. Очаквайте коментар на астролог. Минутите за кино, също са ни запазена..

публикувано на 07.02.23 в 09:30

"Точно днес" - февруарски смут и надежди

Февруари донесе редица промени и ледени дни. И ако част от промените са заключени в обсега на политиците, то за природните катаклизми няма виновни.  Търсим нашите спасителните екипи , които пътуват за Турция, след опустошителното земетресение в района на Газиентеп, на границата със Сирия. Кадрите са безсилни да покажат страданието и болката, можем само..

публикувано на 06.02.23 в 15:53

"Ден след ден" на 6 февруари

Днешният 6 февруари донесе ново изостряне на  напрежението между пловдивския кмет и местната организация на ГЕРБ. Здравко Димитров предпочете да напусне партията, но да не изпълни искането на лидера Бойко Борисов да освободи кметския пост. На свой ред Димитров контраатакува като отказа по-нантатъшно общинско финансиране за строящите се стадиони на..

публикувано на 06.02.23 в 14:42

Пътуваме до Летящата страна с "Вход свободен"

В първия ден от новата седмица сме много развълнувани и още повече усмихнати, защото с удоволствие Ви каним на посещение в "Летящата страна" - семейно куклено представление с ВХОД СВОБОДЕН на 11 февруари в Театър Хенд-Пловдив. В това ефирно пътешествие ще ни помага Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята" , както и един от актьорите в..

публикувано на 06.02.23 в 09:30

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на..

публикувано на 05.02.23 в 17:30