Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разделено общество не може да произведе консенсусни решения

| обновено на 21.10.22 в 16:10

"Това е ситуативна някаква комбинация, която очевидно е направена с цел да се закрепи парламента в поне следващите два-три месеца, защото според мен това е хоризонтът на неговия живот".

Така социологът проф. Иво Христов коментира в "Ден след ден" избирането на Вежди Рашидов за председател на 48-то Народно събрание.

Според него, тъй като обществото е дълбоко разделено, то не може да произведе консенсусни решения.

"Този парламент е институционалния образ на дълбоките вътрешни разделителни линии в българското общество"
Според Иво Христов мнозинството от детутати на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", които днес избраха Вежди Рашидов, освен ситуативно, може да бъде и трайно в по-нататъшната работа на парламента.
"В политиката е като в живота-казвате едни декларативни лозунги и едновременно с това вече вървят договорки". Така Иво Христов коментира решението на БСП да номинира и да подкрепи кандидат на ГЕРБ за председател на парламента.
"Очевидно е, че има някакво ново плаващо мнозинство, което ще взема друг тип решения. За част от партиите в парламента нови избори са смърт. БСП е една от тях. За други като "Възраждане и партията на генерал Янев новите избори означават повишени електорални ставки", смята Иво Христов.
На въпрос дали парламентът ще е в състояние да излъчи правителство проф. Христов каза:
"Извинявайте, че ще го кажа неакадемично-последна грижа ми е. Не мисля, че това е основният проблем и не знам защо, ще прощавате, но вие журналистите, особено в последните два месеца ни проглушихте ушите все едно основният смисъл на изборите е дали ще има или няма да има правителство. Ние си имаме правителство и в момента. Временното правителство, служебното, което президентът е назначил, си върши добре работата. Единственото, което не може служебно правителство , е да ни вкара във война".
По публикацията работи: Емил Костов
Още от категорията

Вълна от съпричастност към пострадалите от земетресението

Часове след мощното земетресение в Турция десетки българи се организираха и започнаха да събират дарения за хората в пострадалите райони.  Издателят Манол Пейков призова от фейсбук профила си за дарения, като посочи, че в Пловдив те се събират в базата на ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9.  Според информацията на Манол Пейков до настоящия..

публикувано на 07.02.23 в 15:57

След развода с ГЕРБ проектите на Зико в ОбС ще бъдат блокирани

Николай Радев - председател на групата общински съветници от Автентична лява БСП в Пловдив, прогнозира, че след разрива между кмета Здравко Димитров и ГЕРБ в следващите месеци местният парламент няма да свърши нищо полезно за града. "Ясно е, че конфронтацията между групата на ГЕРБ и кмета ще бъде толкова силна, че неговите предложения няма да..

публикувано на 07.02.23 в 15:53

В последните 24 часа трусове в Турция има на всеки 5 минути

За шокиращия и смъртоносен за хиляди хора земен трус в Турция и детайли от научна гледна точка търсим професор Николай Милошев от  Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН.  Емоционалният му коментар е "Нещо страшно, нещо страшно, което не пожелаваме на никого". А като професионалист, той сподели, че подобни трусове могат..

публикувано на 07.02.23 в 15:18
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53