Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавата и народът „Ден след ден“

Магарешки трън

Обвненията, че народът е разделен, отпада следното от показаното на отпуснатите в първия им работен ден, който продължава три дни – тяхната реторика на разделението, обидни реплики и грозни сцени показват първия източник и генератор на разломите в обществото.

Държавните дела са ли на народа, както твърдият римският оратор, политик и писател Цицерон? Разговорът за политическата ситуация у нас ще е с доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Негова е репликата, че „И Чингис хан да дойде в парламента, няма да усмири страстите.“

Бюджетът на държавата е новото изпитание пред партиите, които по – лесно копаят пропасти, отколкото градят мостове. За бюджета е извънредно заседание на парламента утре, на което ще докладва служебният министър на финансите. Тя обяви три варианта на проектобюджет за година и изрично подчертава, че увеличаването на доходите минава през поемането на нов дълг и дефицит. Коментарът ще е на проф. Ганчо Ганчев , икономист и преподавател в Югозападния университет.

Тема с продължение:

Има ли строително разрешение за продажба под Водната палата в Пловдив? Какво казва началникът на РДНСК-Пловдив Мария Дончева пред групиращите протести на пловдивчани – срещата следи Антония Попова.

Оказва се, че заместник-кметът с ресор финанси Величко Родопски не знае нищо за строителното разрешение за пробива. Общината обаче настоява за заем от 24 милиона лева за довършването на стадионите "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив. Разговорът със заместник-кмета също е на Антония Попова.

И от партия „Продължаваме промяната“ се обявиха за спиране на пробива под Водната палата. Какви са мотивите им и защо ги представят като граждани и пловдивчани, а не като политици – репортажът по темата е на Емил Костов.

И още:

По българските земи е имало шамани и те са били посредниците между световете – говорим с автора хипотезата, която световната наука призна - видния археолог проф. Николай Овчаров.

Срещата ни в ефира на Радио Пловдив започва след новини в 15 часа и продължава до 17. Бъдете с нас!
Още от категорията

"Точно днес" - февруарски смут и надежди

Февруари донесе редица промени и ледени дни. И ако част от промените са заключени в обсега на политиците, то за природните катаклизми няма виновни.  Търсим нашите спасителните екипи , които пътуват за Турция, след опустошителното земетресение в района на Газиентеп, на границата със Сирия. Кадрите са безсилни да покажат страданието и болката, можем само..

публикувано на 06.02.23 в 15:53

"Ден след ден" на 6 февруари

Днешният 6 февруари донесе ново изостряне на  напрежението между пловдивския кмет и местната организация на ГЕРБ. Здравко Димитров предпочете да напусне партията, но да не изпълни искането на лидера Бойко Борисов да освободи кметския пост. На свой ред Димитров контраатакува като отказа по-нантатъшно общинско финансиране за строящите се стадиони на..

публикувано на 06.02.23 в 14:42

Пътуваме до Летящата страна с "Вход свободен"

В първия ден от новата седмица сме много развълнувани и още повече усмихнати, защото с удоволствие Ви каним на посещение в "Летящата страна" - семейно куклено представление с ВХОД СВОБОДЕН на 11 февруари в Театър Хенд-Пловдив. В това ефирно пътешествие ще ни помага Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята" , както и един от актьорите в..

публикувано на 06.02.23 в 09:30

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на..

публикувано на 05.02.23 в 17:30

Снежна и спокойна неделя в Клуба

В днешното издание на предаването Клуб "Неделя" ви обещаваме много музика, интересни гости и актуални теми! Г-н Георги Титюков , заместник-кмет по "Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив е и първият гост днес на колегата Диян Никифоров днес. Освен за новини от света на спорта, те ще говорят от първо лице и с усмивка разбира..

обновено на 05.02.23 в 15:45