Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политика и изкуство в „Точно днес“

Картина от изложбата на Снежана Фурнаджиева, която ще бъде открита на 2 ноември
Снимка: Димитър Владимиров

Сряда сутрин посрещаме с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа.

В първите часове на деня търсим отговор на въпроса ще подкрепи ли „Демократична България“ предложените от ГЕРБ нови компенсации за горивата. Събеседник е депутатът Владислав Панев.

За писателя Димитър Димов Пловдив е градът, в който написва романа Тютюн. Малко известен факт е обаче, че той е бил преподавател в Аграрния университет в Пловдив. Водел е лекции по „Анатомия и физиология на домашните животни“. В името на проф. Димитър Димов е и изложбата, която представя лекционното му наследство. Повече за преподавателския му период ще научим от разговора на Елена Крушкова с д-р Петя Георгиева, директор на библиотеката към Аграрния университет.

Ще говорим и за една социална кампания „Подари приказка“, която е насочена към семейства в уязвима икономическа ситуация. Внимание ще обърнем и върху патронажната услуга за уязвими семейства „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“, която обхваща над 360 семейства от София и Пловдив. Събеседник е клиничният ръководител на проекта Мария Евгениева.

Обръщаме поглед и към Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“. Тазгодишният носител на приза е 90-годишният проф. Валентин Караманчев. Той е писател, публицист и журналист. За приза, личността му и чистотата на езика – разговаряме с неговия книгоиздател Христо Георгиев.

И още във фокуса на нашето внимание ще бъде юбилейната изложба на Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници. Картините ще бъдат представени за пръв път навръх 70-я й рожден ден в галерия „Аспект". Повече по темата ще научим от Димитър Владимиров.

В рубриката „Великите европейци“ тази седмица Пламен Асенов ни среща с Ягелонската династия – втора част.

В рубриката „Добро утро, ден“ Паолина Комсалова разговаря с адвокат Милена Кадиева за плановете, съдбоносните решения и знаците. 


Още от категорията

"Точно днес" - февруарски смут и надежди

Февруари донесе редица промени и ледени дни. И ако част от промените са заключени в обсега на политиците, то за природните катаклизми няма виновни.  Търсим нашите спасителните екипи , които пътуват за Турция, след опустошителното земетресение в района на Газиентеп, на границата със Сирия. Кадрите са безсилни да покажат страданието и болката, можем само..

публикувано на 06.02.23 в 15:53

"Ден след ден" на 6 февруари

Днешният 6 февруари донесе ново изостряне на  напрежението между пловдивския кмет и местната организация на ГЕРБ. Здравко Димитров предпочете да напусне партията, но да не изпълни искането на лидера Бойко Борисов да освободи кметския пост. На свой ред Димитров контраатакува като отказа по-нантатъшно общинско финансиране за строящите се стадиони на..

публикувано на 06.02.23 в 14:42

Пътуваме до Летящата страна с "Вход свободен"

В първия ден от новата седмица сме много развълнувани и още повече усмихнати, защото с удоволствие Ви каним на посещение в "Летящата страна" - семейно куклено представление с ВХОД СВОБОДЕН на 11 февруари в Театър Хенд-Пловдив. В това ефирно пътешествие ще ни помага Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята" , както и един от актьорите в..

публикувано на 06.02.23 в 09:30

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на..

публикувано на 05.02.23 в 17:30

Снежна и спокойна неделя в Клуба

В днешното издание на предаването Клуб "Неделя" ви обещаваме много музика, интересни гости и актуални теми! Г-н Георги Титюков , заместник-кмет по "Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив е и първият гост днес на колегата Диян Никифоров днес. Освен за новини от света на спорта, те ще говорят от първо лице и с усмивка разбира..

обновено на 05.02.23 в 15:45