Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първият мандат бута напрежението, третият решава

Президентът се опитва да създаде среда за общуване

Целта на президента с умишленото забавяне на времето за връчване на мандат е да създаде среда за общуване, политическа основа, на чиято база да има потенциал за създаване на коалиционно управление. Това коментира политологът и университетски преподавател Любомир Стефанов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според него най-вероятният вариант е първият мандат да бъде използван за изговаряне и сваляне на напрежението, вторият, който отива при Продължаваме промяната, също ще цели надграждане на този процес и евентуалното му реализиране. То обаче трудно би се случило подчерта Любомир Стефанов.

„Ако третият мандат отиде в ДБ – то вероятно ще доведе до реализиране. Ако президентът направи отново „БСП за късмет“ – със сигурност отиваме на предсрочни избори.

ГЕРБ, БСП и ДПС внесоха предложение за завръщане на хартиената бюлетина като възможност за гласуване, но не мисля, че това е с потенциал да прерастне в управление и коалиция. Причината е, че те имат диаметрално противоположни  различия (особено между БСП и ГЕРБ). Това автоматично изключва взаимодействия по ключови политики.

Предложението на ГЕРБ, ПП и ДБ за даване на оръжията в Украйна и позицията на БСП също не могат да бъдат пренебрегнати“, коментира Стефанов. Той даде за пример още и позицията на партиите за влизането в еврозоната.

По думите му всяка от партиите, които са за връщането на хартиените бюлетини, го правят заради тънки, но цинични за българското общество, сметки.

„За да включим още 100 000 гласа ще си позволим 100 000 невалидни бюлетини“, каза Стефанов.


БНР подкасти:

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09