Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Точно днес" - за рециклирането и политиката

В първия ден на новата работна седмица продължаваме да следим политическата обстановка. Повече от месец след поредните парламентарни избори все още няма излъчено правителство. След като на старта си Народното събрание забуксува с избора на председател, постепенно забърза оборотите, като почна от темата за ускоряване процеса на влизане в еврозоната, продължи с възможността за гласуване с хартиена бюлетина и военната помощ за Украйна.

Разговорите между партиите за съставяне на кабинет започнаха също толкова тромаво, както и работата на Народното събрание. А сега предстои среща между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” в парламента. Може ли това да се нарече пробив ще коментираме с политолога проф. Александър Маринов, който е и председател на  Стратегическия съвет към президента.

И още ще анализираме възможно ли е президентът въпреки противоречивото поведение на партиите да съдейства за съставяне на правителство? Има ли друг механизъм, освен забавяне връчването на мандата, с който държавният глава може да подпомогне процеса?

А на местно ниво – на предстоящите местни избори номинацията на ГЕРБ няма да е досегашният кмет Здравко Димитров. Повече по темата от Паолина Комсалова.

Ще говорим и как едно карловско училище накара децата да искат да бъдат отговорни към природата и да рециклират пластмаса. Събеседник е Константина Анастасова, учител по философия в ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, Карлово.

Точно в понеделник в Пловдив се провежда дискусионен форум на тема „Децата от аутистичния спектър – не/възможните алтернативи за образование“. Какви са предизвикателствата пред образователната система – говорим с Катя Стоилова, директор на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Пловдив.

Жители на пловдивско село с петиция: "НЕ" на нова каменна кариера в Тюркмен. Готвят и протест. Репортажът е на Иванка Петкова.

В памет на академик Антон Дончев, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ подреди витрини с възпоменателни табла с кратки биографични данни за българския творец- издадени книги, филмография, награди и отличия. Подробности за изложбата от репортажа на Радостина Чернокова.

Гост в „Добро утро“ ден тази седмица е Димитър Инджов. С него разговаря Живка Танчева.

В минутите за култура разговорът е за премиерата на постановката "Една голяма, седем малки" в театър "Хенд". Събеседникът е – Иво Игнатов – Кени.


Още от категорията

„Точно днес“ - оптимистичНо с темите от новата седмица

Първият работен ден започваме с най-важните теми за Пловдив и страната, и оптимистичен поглед към тях. Във времето до 9.30 часа ще чуете: Ще се превърне ли вторият по големина град в една от най-привлекателните инвестиционни дестинации през тази година? Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с отговор на този въпрос. Политическа..

обновено на 29.01.23 в 16:59

Театър и поезия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви срещнем с режисьора Златомир Молдовански и драматурга Иво Сиромахов. В навечерието на пловдивската премиера на новия им спектакъл "Българската литература- накратко" двамата творци ще споделят пред слушателите  за работата и вълненията около раждането  на пиесата. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“..

публикувано на 29.01.23 в 12:45

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 29.01.23 в 10:22

Неделя сутрин, време за „Шейкър“

Движим се към целта и не си гледаме в краката. Идва февруари. Мистичен ще е този февруари и много социален, за разлика от други години. Подробностите в астро бюлетина, със Стефи Недевска. Инертността и мързелът може да са най-големите ни врагове, затова ще се погрижим и за тях с етно кардио, фет файт и калистеника. Мои гости са..

публикувано на 28.01.23 в 17:05
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54