Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варна не печели нищо като акционер в "Пълдин туринвест"

Варна няма да спечели нищо като акционер в смесеното дружество „Пълдин Туринвест“. Това заяви Николай Капитанов общински съветник от квотата на „Демократична България“ във Варна в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

Повод за коментара е решението на ВАС, с което бизнесмена Георги Гергов става собственик на 79% от акциите на Международния панаир в Пловдив. В замяна пък Община Варна става акционер в „Пълдин Туринвест“.

Според общинския съветник Николай Капитонов община Варна печели единствено обещания за светло бъдеще, които не са подкрепени от аргументи, които да докажат, че това е възможно. Той е категоричен, че до момента Варна е имала възможност да получава дивиденти от панраира.

„При така стеклите се обстоятелства тя става миноритарен собственик при тотален контрол на „Пълдин Туринвест“ и Международен пловдивски панаир от страна на Георги Гергов, т.е. сега възможността за получаване на дивиденти ще става възможно само благодарение на доброто желание на акционерното събрание, което е контролирано от Гергов.

На теория това означава, че община Варна може да не получи нищо от това свое участие“, коментира Николай Капитонов и добави, че ако морската столица беше продала акциите в номинал на община Пловдив, то щеше да спечели.

Той уточни още, че  дупката във Варна на Георги Гергов, за която общината плати 43 млн. лв. с държавни средства като имот е била оценена за 7 млн. лв.

„Това означава, че имаме 35-36 млн. лв. платени за въздух“, каза Капитонов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10