Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите технологии ще удължат живота на въглищните централи

ГЕРБ подкрепя предложението на партия "Възраждане" бъде предоговорен Националният план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", за да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Темата за съдбата на въглищните централи коментира в интервю за Радио Пловдив доц. Иван Митев, директор на Българската минно-геоложка камара и преподавател в Минно-геоложкия университет.

Според него въпросът за въглищните централи е стратегически за България и е свързан с националния интерес и икономическата ни сигурност. "Това не е и не трябва да бъде политически въпрос", категоричен е доц. Митев.

Той подчерта, че технически не вижда възможност въглищните централи у нас да бъдат закрити. Иван Митев смята, че трябва да се концентрираме върху преговорната рамка с ЕС. "Само като видим енергийния микс от вчера и днес, чисто математически е ясна високата ни зависимост от въглищата. Тя е от 40 до 60 %. Развитието на европейската индустрията се основава единствено и само на въглищата като суровини. Без тях е невъзможно и ние да развиваме икономиката си", заяви той..

Доц. Митев увери, че Зелената сделка на Европа не предвижда директно закриване на въглищните ни централи и трябва да подкрепим университетите си, за да се инвестира в повече иновации, които да направят въглищните централи по- екологични. "Комплексът има нужда от модернизация и иновации, а не от закриване. Например – хранилища за улавяне и изв.ичане на суровини, можем да прерdботваме газовете и да развиваме технологии, които да изгарят директно въглищата".

Затова, според Иван Митев, са нужни инвестициите. Той добави, че според прогнозните стойности, направени от учените, сумите за тези инвестиции не са непостижими и толкова фрапантно високи.

В заключение доц Митев заяви, че животът на въглищните централи може и трябва да бъде удължен с нови технологии и алтернативни мощности. 

"Ако тези централи бъдат закрити, няма от какво да бъдат заместени, защото те са близо 80 % от енергийния микс и няма как да ги прескочим от днес за утре. В момента нямаме обезпечаване с други алтернативни мощности, за да съществува нормално индустрията ни. Всяка компания инвестира в зелени мощности, но те не са основни, а допълващи", поясни Иван Митев. Той беше категоричен, че не е възможно да се лишим изцяло от въглищните централи и да ги заменим напълно с алтернативни мощности, защото системата ще се дисбалансира и няма да може да функционира.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27