Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новите технологии ще удължат живота на въглищните централи

ГЕРБ подкрепя предложението на партия "Възраждане" бъде предоговорен Националният план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", за да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Темата за съдбата на въглищните централи коментира в интервю за Радио Пловдив доц. Иван Митев, директор на Българската минно-геоложка камара и преподавател в Минно-геоложкия университет.

Според него въпросът за въглищните централи е стратегически за България и е свързан с националния интерес и икономическата ни сигурност. "Това не е и не трябва да бъде политически въпрос", категоричен е доц. Митев.

Той подчерта, че технически не вижда възможност въглищните централи у нас да бъдат закрити. Иван Митев смята, че трябва да се концентрираме върху преговорната рамка с ЕС. "Само като видим енергийния микс от вчера и днес, чисто математически е ясна високата ни зависимост от въглищата. Тя е от 40 до 60 %. Развитието на европейската индустрията се основава единствено и само на въглищата като суровини. Без тях е невъзможно и ние да развиваме икономиката си", заяви той..

Доц. Митев увери, че Зелената сделка на Европа не предвижда директно закриване на въглищните ни централи и трябва да подкрепим университетите си, за да се инвестира в повече иновации, които да направят въглищните централи по- екологични. "Комплексът има нужда от модернизация и иновации, а не от закриване. Например – хранилища за улавяне и изв.ичане на суровини, можем да прерdботваме газовете и да развиваме технологии, които да изгарят директно въглищата".

Затова, според Иван Митев, са нужни инвестициите. Той добави, че според прогнозните стойности, направени от учените, сумите за тези инвестиции не са непостижими и толкова фрапантно високи.

В заключение доц Митев заяви, че животът на въглищните централи може и трябва да бъде удължен с нови технологии и алтернативни мощности. 

"Ако тези централи бъдат закрити, няма от какво да бъдат заместени, защото те са близо 80 % от енергийния микс и няма как да ги прескочим от днес за утре. В момента нямаме обезпечаване с други алтернативни мощности, за да съществува нормално индустрията ни. Всяка компания инвестира в зелени мощности, но те не са основни, а допълващи", поясни Иван Митев. Той беше категоричен, че не е възможно да се лишим изцяло от въглищните централи и да ги заменим напълно с алтернативни мощности, защото системата ще се дисбалансира и няма да може да функционира.Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56