Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически сътресения и мръсен въздух в „Точно днес“

Снимка: Pixabay

Поредни политически сътресения раздират страната ни. Този път фокусът на скандалите сред депутатите е върху изборния процес и предложенията на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Те искат хибридно гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахване на район „Чужбина“ и обществения съвет към ЦИК. Това събуди недоволството на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които заявиха, че няма да влязат в пленарната зала. Доскорошните партньори на ПП БСП пък нямат намерение да отстъпят от предложенията. Какво се цели с тези промени и как ще действат партиите от тук насетне анализираме с политолога и експерт по изборни системи Даниел Стефанов. Темата дискутираме и с депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Година преди хората да дадат вота си за кмет на населено място проверяваме как се управлява една община на фона на парламентарната криза в страната ни. Разговорът е с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Ще говорим за свършеното, но и за това, което не успя да се реализира, заради липсата на стабилно правителство. И още – какви проекти предстои да реализира общината.

Поглед ще отправим и към мръсния въздух, а именно защото Пловдив е един от най-замърсените градове. Какви са локалните здравни рискове и какви са възможните решения питаме д-р Костадин Костадинов, който е кардиолог и член на лекарската мрежа „Въздух за здраве“.

Акцент в предаването ще е и как могат да се използват движимите културни ценности в обучението на децата? Кои са новите изследвания за Васил Левски и други български възрожденци? Събеседник е директорът на Националния музей „Васил Левски“, Дора Чаушева, а поводът е 85-та годишнина на музея.

С какви хитови заглавия ни посреща 18-то издание на Киномания ще научим от Теодор Караколев от  „LUCKY Дом на киното“. 

Още от категорията

"Вход свободен" с търпение за пролет

Баба Марта дойде намусена и кисела от безхарактерното поведение на двамата Сечковци преди нея. Вчера замалко се усмихна малко послучай празника, но днес вече е с по- сурова нагласа. На тези , които нямат търпение да захвърлят якетата и да сложат късите ръкави, ще препоръчаме още малко търпение. Не дразнете Марта. И най- вече не я наричайте баба! Сърди..

публикувано на 04.03.24 в 09:55

След празниците и преди делника - "Точно днес"

В успокоеното предпролетно време на надежди и очаквания за динамични събития в управлението на страната, задвижваме плавно механизма на обичайното време с мисълта, че то ще ни спести доста тревоги и разочарования. И понеже сме в руслото на  непредвидимия  мемсец март, "Точно днес"  го зареждаме с позитивни емоции и духовни пространства. Подред: В галерия..

обновено на 03.03.24 в 17:19

Честит празник с Клуб "Неделя"

На трети март, в тона на деня и с България в сърцето Ви приканваме да споделите следобеда си с нас!  146-ата годишнина от Освобождението на страната ни от османско иго, ще отбележим като начало с бъдещето на България - ДЕЦАТА! Малките родолюбци от ДГ "Ралица" Пловдив ще ни поздравят за празника и ще рецитират любими стихове за отечеството ни. Очакваме ги..

публикувано на 03.03.24 в 15:10

Неделно и празнично с „Шейкър“

Отбелязваме 146 години от Освобождението на страната ни и създаването на българската държавност, след петстотингодишно османско иго. Заедно с нашите събеседници ще се върнем назад във времето, ще си припомним важните събития и потърсим истината за настоящето. Говорим за датата 3-ти март, като част от историята и празничния..

публикувано на 02.03.24 в 16:05

"Ден след ден" на 1 март

 Анализатори на кредитния пазар изразяват безпокойство от продължаващия ръст на ипотечните кредити. Опасенията са, че с това темпо се върви към имотен балон с всички негативни последствия Ще чуем мнението на макроикономиста Георги Ангелов и на кредитния консултант Тихомир Тошев. От днес рафинерията „Лукойл Нефтохим“ край Бургас не може да..

публикувано на 01.03.24 в 14:27