Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политически сътресения и мръсен въздух в „Точно днес“

Снимка: Pixabay

Поредни политически сътресения раздират страната ни. Този път фокусът на скандалите сред депутатите е върху изборния процес и предложенията на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Те искат хибридно гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахване на район „Чужбина“ и обществения съвет към ЦИК. Това събуди недоволството на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които заявиха, че няма да влязат в пленарната зала. Доскорошните партньори на ПП БСП пък нямат намерение да отстъпят от предложенията. Какво се цели с тези промени и как ще действат партиите от тук насетне анализираме с политолога и експерт по изборни системи Даниел Стефанов. Темата дискутираме и с депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Година преди хората да дадат вота си за кмет на населено място проверяваме как се управлява една община на фона на парламентарната криза в страната ни. Разговорът е с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Ще говорим за свършеното, но и за това, което не успя да се реализира, заради липсата на стабилно правителство. И още – какви проекти предстои да реализира общината.

Поглед ще отправим и към мръсния въздух, а именно защото Пловдив е един от най-замърсените градове. Какви са локалните здравни рискове и какви са възможните решения питаме д-р Костадин Костадинов, който е кардиолог и член на лекарската мрежа „Въздух за здраве“.

Акцент в предаването ще е и как могат да се използват движимите културни ценности в обучението на децата? Кои са новите изследвания за Васил Левски и други български възрожденци? Събеседник е директорът на Националния музей „Васил Левски“, Дора Чаушева, а поводът е 85-та годишнина на музея.

С какви хитови заглавия ни посреща 18-то издание на Киномания ще научим от Теодор Караколев от  „LUCKY Дом