Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хартия, машини и смисъл "Ден след ден"

Ефектът от предложените от така наречената „хартиена коалиция“ промени в изборните правила на този етап е трудна работа на парламента. Днес там бавно се събра кворум заради протестното отсъствие на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, както и заради първоначалното отсъствие на депутатите от ГЕРБ, събрани от лидера им на обсъждане по темата. Доколко политическите сметки около изборните технологии отразяват обществения интерес и позиции по темата-ще говорим по това с Румяна Дечева, бивш член на Обществения съвет към ЦИК.

На този фон правосъдните реформи, за които част от партиите заявяват готовност, остават на заден план. Все пак служебният правосъден министър Крум Зарков представи проект на своя екип за разследване на главния прокурор, както и за необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за избирането и освобождаването на ръководителя на държавното обвинение. За коментар търсим Иван Брегов, юридически експерт от Института за пазарна икономика.

От прокуратурата и полицията в Пловдив оповестиха досегашните резултати от разследването по случая със сирийското дете в село Болярино. Смята се, че момиченцето е избягало от дома си и се е самонаранило. Досъдебното производство по случая обаче, е за отвличане. Репортажът по темата е на Иванка Петкова.


Още от категорията

"Точно днес" - февруарски смут и надежди

Февруари донесе редица промени и ледени дни. И ако част от промените са заключени в обсега на политиците, то за природните катаклизми няма виновни.  Търсим нашите спасителните екипи , които пътуват за Турция, след опустошителното земетресение в района на Газиентеп, на границата със Сирия. Кадрите са безсилни да покажат страданието и болката, можем само..

публикувано на 06.02.23 в 15:53

"Ден след ден" на 6 февруари

Днешният 6 февруари донесе ново изостряне на  напрежението между пловдивския кмет и местната организация на ГЕРБ. Здравко Димитров предпочете да напусне партията, но да не изпълни искането на лидера Бойко Борисов да освободи кметския пост. На свой ред Димитров контраатакува като отказа по-нантатъшно общинско финансиране за строящите се стадиони на..

публикувано на 06.02.23 в 14:42

Пътуваме до Летящата страна с "Вход свободен"

В първия ден от новата седмица сме много развълнувани и още повече усмихнати, защото с удоволствие Ви каним на посещение в "Летящата страна" - семейно куклено представление с ВХОД СВОБОДЕН на 11 февруари в Театър Хенд-Пловдив. В това ефирно пътешествие ще ни помага Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята" , както и един от актьорите в..

публикувано на 06.02.23 в 09:30

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на..

публикувано на 05.02.23 в 17:30

Снежна и спокойна неделя в Клуба

В днешното издание на предаването Клуб "Неделя" ви обещаваме много музика, интересни гости и актуални теми! Г-н Георги Титюков , заместник-кмет по "Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив е и първият гост днес на колегата Диян Никифоров днес. Освен за новини от света на спорта, те ще говорят от първо лице и с усмивка разбира..

обновено на 05.02.23 в 15:45