Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Законопроект дава по - добър достъп до правосъдие

Снимка: Силвия Великова

Служебният правосъден министър Крум Зарков представи проект на своя екип за разследване на главния прокурор, както и за необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за избирането и освобождаването на ръководителя на държавното обвинение. 

Механизмът за разследване на главния поркурор е редактиран вариант на подготвения от екипа на бившия министър Надежда Йорданова. Част от този екип остана да работи и с Крум Зарков като министър. 

Пред Радио Пловдив Иван Брегов, юридически експерт от Института за пазарна икономика, обясни, че това, което е предложено днес, е едно добро държавническо последователно действие - да запазиш един безпорно добър екип, който  да произведе добър законопроект.

Механизмът за разследване на главния прокурор предвижда обвинител №1 да бъде освобождаван предсрочно и временно отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет. Това е утвърждаване в една добра посока, защото ще се намали тежестта на членовете на поркурорската колегия, отбеляза Брегов.

Законопроектът се занимава с два много съществени допълнителни въпроса, на които не се обръща достатъчно внимание, отбеляза Брегов. Той посочи, че единият е възможността да се обжалва постановлението на редовия прокурор, който отказва да образува досъдебно производство. 

Овластява се и съдът да ревизира тази дейност, а не поркуратурата. Това е нещо много, много съществено, нещо ново за българския наказателен процес, каза експертът. По думите му, това се приема доста догматично и с огромна съпротива както от академичните среди, така и от прокуратурата. Така че, това е една определено добра стъпка, убеден е Брегов.

Той отбеляза, че отделно от това се слага ред в начина, по който могат да бъдат командировани редови прокурори в самата йерархична структура на прокуратурата. 

Разширява се и къргът откази, които могат да бъдат атакувани, а това е един по - добър достъп до правосъдие.

Има особена пълнота в този законопроект, обобщи юридическият експерт. 

Това е обозримото в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. За по - драстични, за по - смели стъпки и Венецианската комисия е потвърдила, и ние самите знаем, че е необходимо отново да се отвори Глав 6 от Конституцията, а именно „Устройството на съдебната власт", коментира юристът.

Не е лошо прокуратурата да е йерархична система, стига да е ясно кой носи отговорността, категоричен е Иван Брегов.

Интервюто на Емил Костов с Иван Брегов е в звуковия файл. 

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56