Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С духа на празника и прагматично - "Точно днес"

| обновено на 20.11.22 в 17:18

Православната църква почита на 21 ноември църковния празник Рождество на пресвета Богородица - един от 12-те най-големи празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. Празникът Въведение Богородично, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората", е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. 

Денят е символ на въвеждането на младия човек в храма - лоното на църквата и вярата, на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й Йосиф. В светлината на  празника ще останем в разговор с  доц. Мариян Стоядинов - д-р по богословие, за  възпитанието в благочестие и вяра, послушание към родителите и чистота на нравите.

И понеже годишното и астрономическо време не съвпадат с политическото, а  дългото безвремие на очаквана новината за редовен кабинет продължава и вече изнерви всички, независимо от ролите им в този сякаш перманентен изборен процес, от аритметиката на несглобяемото  парламентарно мнозинство през скандалите около оръжията за Украйна, хартиените бюлетини и протестите, видяхме, че могат да се случват и чудеса и обществото да се осъзнае по-добро и силно, когато една обща надежда се превърне в кауза. Ще надмогне ли диалогът скандалите между партиите и нагнетения от гях политически шум за създаване на Правителство или ни предстои трудна политическа зима - събеседник - журналистът Валерия Велева. 

В понеделник продължават  консултациите на президента Румен Радев с парламентарната група на Демократична България в продължение на разговорите с политическите сили в 48-то НС, за да може да се гласуват неотложните промени в Законодателството и в опит за постигане на консенсус за съставяне на редовно правителство. Преди срещата на пловдивския депутат Йордан Иванов  с държавния глава, коментар в "Програма точна днес"  за нагласите на партията, готовността на компромиси и акцентите в позицията на ДБ.

21 ноември 2022г. се навършват 110 години от Освобождението на Златоградския край  от Османско робство и освещаване на първото българско знаме. С кмета на община Златоград Мирослав Янчев  -  разговор за атмосферата на празника и програмата, посветена и на 110-годишнината от Балканската война, както и за акцентите в работата на администрацията преди зимата.

Във времето за култура след 9 ч. ще ви поканим на премиерата на романа "Хагабула"  в литературен салон "Петното на Роршах". Авторът Тодор Тодоров гостува на вълните на програма "Точно днес" ден преди представянето на книгата на 22 ноември от 19 ч. 

Преди това ще посрещнем последната пълна ноемврийска седмица в компанията на учителката по история Достена Пиргова. Доайенът на пловдивските учители ни гостува в рубриката "Добро утро, Ден" от понеделник до събота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Поредно неделно утро посрещаме заедно, с надежда за повече, повече хармония и баланс в отношенията, в живота въобще!  За баланса в изкуството си говорим със сценографа Кънчо Касабов, и за работата с формите и пространството. След срещата художника, оставаме една идея по - обнадеждени в доброто, което предстои в културата у нас! Срещата ни с Кънчо Касабов..

обновено на 20.04.24 в 16:26

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46