Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Брезово не иска кариера за варовици край Тюркмен

ОбС – Брезово прие единодушно декларация против бъдещата кариера за добив на варовици край село Тюркмен. Защо местната власт се противопоставя на инвестиционното намерение - председателят на ОбС Аргир Вълчев.

"В община Брезово постъпиха 1021 подписа онлайн и 327 на ръка от  жители на село Тюркмен против инвестиционното намерение на фирма "Агро Ерг" ЕООД за изграждане на кариерата на площ от 244 дка в местността "Орманите". Като Общински съвет, избран от местното население, не можем да останем безучастни."

Като аргумент, Вълчев подчерта, че намеренията на фирмата противоречат на Плана  за интегрирано развитие на община Брезово, където  се подчертава като стратегическата цел  постигане на балансирано икономическо развитие, основано на местните традиции на съществуващите производствата на територията на общината  и използване потенциала на  нейното богато културно-историческо наследство. 

Инвестиционните намерения на фирмата са в противоречие и с приетия Общ устройствен план на общината, в който е записано, че териториите, на които фирмата желае да развива дейността си и да строи кариери за производство на варовици, са земеделски територии с устройствен режим за забрана промяната на предназначението им. 

"И да бъде внесено такова предложение, ние никога няма да го одобрим никога", заяви Вълчев.

По думите му, общинските съветници не са били уведомени за инвестиционните намерения на фирмата.  За това те са научили от разговори с жители на Тюркмен, които са им обяснили, че "някакво обявление е било закачено някъде и никой не го е прочел, защото то е било скрито. "

Вълчев бе категоричен, че община Брезово е екологично чиста община с производства, насочени към здравето на населението.

"Изцяло сме против това производство, не е вярно становището им, че тук няма никакви исторически паметници на културата. Оттук минава стар римски път с ценни исторически находки и затова приехме  такава декларация и няма да отстъпим".

Чуйте повече от звуковия файл:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56