Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаири „Ден след ден“

Опитът на община Пловдив да си върне контрола над Панаира от бизнесмена Георги Гергов е нещо като опит да се върнеш назад подарен подарък. Още повече след като той си го е взел и няма никакво намерение да го връща.

Вчера Гергов получи пълен контрол над акциите на Панаира, придобивайки акциите на Община Варна. Към неговия дял от 50% се добавиха 29% дялове на Община Варна и той вече има 79 % от акциите на Панаира. Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който се обяви против апорта на варненските акции в Панаира. Сега на ход е община Пловдив, която следва да обжалва решението. Само юристи могат да кажат каква тежка съдебна битка предстои, а прогнозите за изхода й са напълно неизвестни.

Днес припомняме друга, не по – малко значима и за жалост изгубена съдебна битка. През 2010 година тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков поведе битка с Георги Гергов в опит държавата да си върне мажоритарния дял в Панаира. Две години по- късно, през 2012 година, Върховният касационен съд окончателно остави Пловдивския панаир на Георги Гергов.

Тогава и сега – променило ли се е нещо и как се води битка за дружество, което държавата е поставила в забранителния списък за приватизация, но тя на практика се е случила? Темата ще коментираме с ексминистър Трайчо Трайков.

И още:

При ареста на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев няма политически мотив, категоричен е шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов. Аргументите за разследването, което от полицията водят от шест месеца, обобщава в репортажа си Севдалин Палаузов.

За атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония ще говорим с журналиста от Скопие Владимир Перев.

Ще чуем коментара по темата и на председателя на фондация „Българска памет“ д-р  Милен Врабевски. С него Антония Попова разговаря и за кампанията „От двете страни на границата, подкрепяща добросъседството между България и РС Македония.

Емил Костов ще ни заведе на фестивала "Дефиле на младото вино", чието 14-то идание започна в Пловдив.

Слушайте програма „Ден след ден" след новините в 15 до 17 часа!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

обновено на 24.04.24 в 13:09

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43