Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Културният център е триумф на българската дипломация

Владо Перев
Снимка: БГНЕС

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев. 

"Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са  минавали из Македония от ЕС. Невиждано. Това ясно говори за приятелството между приятелството между двете държави и двата народа. Приятелство под охрана. Интересна и куриозна ситуация. Отварянето беше великолепно. Присъстваха всички, които трябваше да присъстват. Отварянето беше  пълен триумф на българската дипломация, на българската кауза в Македония и на институциите от България въобще Никога не съм виждал толкова много камери и заинтересовани  журналисти с обикновени и провокативни въпроси", разказа Перев.

По повод поредната стрелбата по български  клуб в Охрид и липсата на арестувани и бездействието на полицията журналистът заяви :

"Следите на атаката на културните центрове водят до най-високите върхове на властта. Там стоят извършителите. Нарицателите са в Москва и Белград. Атаката на клуба в Охрид  само е акт към приближаването на Македония към България и към европейските ценности. И това е прилок към политиката  Русия и Сърбия за дестабилизацията на отношенията на Балканите и отношенията между България и Македония. Не знам как  по-точно да кажем, че Русия и Сърбия са най-големият враг на Македония и винаги са били, за разлика от твърденията  на някой български политици и историци за ролята на руската държава в освобождението на България. Възможно е да сме били освободени, но и сме били поробени", коментира журналистът

Според Перев за нападението срещу културния център вандалски акт е малка дума, това е политически акт и предупреждение, предупреждение към всичките които позитивно говорят за ролята на българската държава в Македония и  което казва : "Сега пукахме във стъклото, следващия път ще пукаме в човека"

Перев призова повече институции да подпомогнат българското дело в Македония. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10