Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В новия ляв проект партиите трябва да са равнопоставени

В НДК се провежда форум за политическо обединение, предварително обявено като нов ляв проект.

Сред поканените са лидерите на партия АБВ, "Изправи се, България", "Движение 21", "Нормална държава" на Георги Кадиев и други. Един от инициаторите е президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

Новата политическа идея стана причина лидерът на социалистите Корнелия Нинова да излезе с призив към поканените партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП. Тя обърна внимание, че всички те са напуснали столетницата преди години и сега могат да се завърнат, за да сформират истинско ляво обединение.

Пред Радио Пловдив Георги Кадиев заяви, че успехът на лявото обединение е много тежък въпрос. "Ние сме хора с доста биография, с конфликти помежду си в миналото, с обиди и трябва да се преодолее много его", каза той и добави, че е все пак е оптимист, защото лявото през последните години е все надолу.  Припомни, че през последните две години народните представители от левицата са били 82-ма, станали са 44, после 36, за да стигнат до  25 на последния вот.

Ключовият въпрос е в БСП, защото ляво обединение без БСП би било слабо, но и БСП без леви партньори също е слаба, коментира Георги Кадиев. Според него ключът за успешното обединение е партиите в него да бъдат равностойни партньори. "Трябва да се обединим като равностойни партньори, които имат равна тежест, независимо от големината на партията. Така е и в ЕС, в който държавите имат равна тежест, независимо колко са големи и колко е техният БВП", каза той.  

По думите му вчерашната пресконференция на ръководството на БСП дава отрицателен знак за подобна стъпка. "Очевидно ръководството на БСП не мисли в тази посока, а как да ни върне в партията. Това означава, че не знаят къде се намират", смята бившият активист на социалистите.

Той отново подчерта, че диалогът, деклариран от Нинова, не е достатъчен. "Тя трябва да е готова да ни признае за равностойни партньори. Лявото отдавна избяга от БСП и резултатът на ПП е достатъчно доказателство. Бъдещето не е във връщането на левите субекти в БСП", е позицията на Георги Кадиев.

За успешни примери в Европа той посочи ПАСОК и СИРИЗа в Гърция, които са трайни обединения вляво. 

"Ако Корнелия Нинова водеше БСП към страшни успехи и броят депутати растеше, а участието й в управлението ставаше все по- силно, нямаше да има нужда от обединение, но случаят не е такъв. Единственото условие е партньорите в обединението да бъдат равнопоставени. Ако едните са по- равнопоставени от другите, аз ще се оттегля и няма да участвам", заключи той.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56