Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изборите в България се "американизират"

| обновено на 02.12.22 в 17:28


Въвеждането на хартиено и машинно гласуване и споровете кое е по коректно „американизира“ процедурите по изборите в България, смята политологът Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия. Той обясни:

„Демократите в САЩ обикновено гласуват по пощата, в плик, предварително, докато републиканците се нареждат чинно и гласуват в изборния ден“.

Димитров припомни, че заради различната динамика на броене на двата вота, преброяването в САЩ трае няколко дни.

Членът на ЦИК каза, че той лично гласува с хартиена бюлетина. Според него се преувеличават възможностите за фалшифициране на хартиения вот с допълнително маркиране на бюлетините, за да станат невалидни, както и с подправянето на секционни протоколи.

Димитър Димитров обясни още:

 „Сега ще се създава база данни, която ще е основана на преброяването на разписките от машинното гласуване, докато преди се създаваше база данни на основание на машинния протокол, след което се правеха корекции, ако се налага“, обясни той.

Димитър Димитров обясни че на сайта на ЦИК се съхраняват данни от контролното преброяване на разписките, както и от машинния протокол. Той припомни,че имаше три разминавания между двата източника, около които, по думите му, се вдигна доста шум.

„Едният случай беше през януари тази година. На 11 януари сме направили преброяване на разписките от 3 секции, в които беше установено, че има значителни разминавания с машинния протокол“, каза той. При вторичното преброявена в ЦИК се е установило, че става дума за грешка на хората от секциите при броенето на разписките.

В този смисъл, според  Димитров няма причина да се отхвърли машинния протокол и да се използва само броенето на разписките при машинното гласуване, каквото решение бе гласувано.

Димитър Димитров призна, че промените ще усложнят работата на всички, ангажирани с преброяването на вота.


По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:

Още от категорията

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17

Докато не излекуваме миналото, обществото няма да се промени

В първия ден на февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. С историческа оценка за времето," чиято страница остана затворена без да бъде внимателно прочетена",  и  лутането сред съвременните идеологически пристрастия на политиците и гражданите - събеседник  Тони Николов - главен редактор на електронния сайт "Портал Култура". "Някаква..

публикувано на 01.02.23 в 11:01