Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на ГЕРБ - СДС Георги Харизанов. 

По думите на изпълнителния директор на Евронюз България в двата месеца след изборите политическите сили са успели да развият диалог, въпреки противоречията помежду си. За съжаления този тон е бил "миниран" от предложението на БСП за връщането на хартиената бюлетина. Харизанов възрази срещу често повтаряния призив всички разговори да се случват пред камерите. 

"Разговорите по същество не се случват пред камерите, по сериозни теми те водят на четири очи. По думите му много маски падат, когато политиците говорят извън обсега на камерите"

Той припомни, че ГЕРБ са управлявали в правителство на малцинството, което "удобно се забравя", както че са управлявали и в нелеки коалиции, което опровергава тезата на тоталитаризъм. 

Харизанов припомни репликата, че "правителствата се избират в страната, но се свалят в София" и подчерта, че шегичката с жълтопаветниците не работи и е много важно каквото и да се прави как то ще бъде прието от будните и активни граждани, които всеки момент са готови да излеят протестната си енергия.

В този смисъл без представителството на тези хора съставянето на правителство  би било безсмислено. Важно е в момента кой държи възможността да легитимира едно управление като модерно и насочено напред към бъдещето, каза Георги Харизанов.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56