Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Теодор Ушев в "Добро утро, ден!"

| обновено на 11.12.22 в 10:09

Световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е роден в Кюстендил, понастоящем живее в Канада, но пътят му като творец тръгва от Училището за сценични кадри в Пловдив.

„Тук съм изграден като творец, като личност. Този плам и желание за хулиганство в изкуството, е било родено и конструирано тук. Защото, въпреки, че времената бяха трудни, в училището имаше полъх на свобода. И то идваше най-вече от страхотните преподаватели, които имах там“, каза още творецът.

Теодор Ушев признава, че с всеки негов филм поема предизвикателства, задава въпроси и провокира. Изключение не прави и „φ1.618“ – филм, който събра много положителни отзиви, но и много критика.

Ушев обаче не се притеснява от негативните критики, но не приема да бъдат обиждани актьорите, които участват във филмите му. Казва, че абсолютно всичко, което прави, е провокация.

„Има две Българии. Едната е България - на социалните мрежи, а другата България - България на улицата, на хората, когато общуваме. Тази, която е на социалните мрежи, е изключително жестока – тя те потапя, тя те вкарва в измислени войни, скандали и интриги, в които не си искал да участваш, но тя те влече и е много трудно да излезеш непокътнат и неопетнен. И другата България - тази на общуването ни, на истинското, което все по-малко ни се случва. Тази България е изключително симпатична и достойна“, каза още Ушев. 

Световноизвестният творец беше в Пловдив преди дни за среща с младите хора и премиерата на „φ1.618“. Всичко това обаче го върна назад в ученическите години, когато точно в града на тепетата той получава първите професионални уроци по анимация. Не пропуска да отбележи, че в този град има нагласата всичко да се обръща на майтап, да е весело.

„Да се подиграваме на всички и най-вече – на самите себе си. И този филм „φ1.618“ е точно това. Той е подигравка с книгите, които харесвам. Той е подигравка с филмите, които харесвам. Но най-вече – той е подигравка със самия мен“, казва Ушев.

Той смята, че е много тъжно и жалко, ако човек започне да се взима насериозно, затова избягва да го прави.

Цялото интервю на Антония Попова с Теодор Ушев можете да чуете в звуковите файлове.Още от категорията

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 27.01.23 в 16:59
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54

"Вход свободен" - последен делник

За “Думите, които НЕ увреждат”, ще ви разкажем с психолога и психотерапевт Виргиния Василева. Как да говорим за децата със специални потребности без да поставяме етикети и диагнози, к ак да представяме децата с предизвикателства в развитието пред другите деца?  Как да обясняваме затрудненията, така че да пазим достойнството на децата? Тези и други..

публикувано на 27.01.23 в 09:30

"Точно днес" със следите на времето

Пловдив и темата за панаира ще бъде централна за България, ако се явят поканените да бъдат изслушани във временната комисия, която създадоха депутатите в Народното събрание. Целта е бъдат установени всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на МПП от предприемача и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, чрез действия..

обновено на 26.01.23 в 16:53

"Ден след ден" с актуалното на 26 януари

Частично бедствено положение обяви кметът на община Карлово за района на селата Богдан и Каравелово. То влиза в сила днес и продължава седмица, а за причините ще говорим с д-р Емил Кабаиванов в началото на програмата. Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ бе представен днес в София с участието на Съюза за стопанска инициатива,..

публикувано на 26.01.23 в 14:45