Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

У нас нито един управляващ не е в затвора за корупция, за разлика от Румъния

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември. 

С журналиста от вестник „Сега“ Светослав Терзиев говорим за адекватната и ефективна българска реакция в тази ситуация. 

Терзиев каза в интервю за програма "Ден след ден": "От 2011 година България има отказ за приемане в Шенген и той не се е променил. Ако има някой изненадан, то това са нашите управляващи, защото те се надяваха, че ще имат компромис."

Национално обединение по повод на Шенген: "Трябва да има реакция по този повод, но като цяло България трябва да свърши някаква работа, като на първо място - да докаже, че е правова държава. Румъния вече доказа, че няма хора над закона. Тези, които са мислили, че са над закона, вече са в затвора, затова за тях членството в Шенген ще е факт."

"У нас нито един управляващ не се е отправил към затвора за корупция, въпреки че държавата има проблем с корупцията на високо равнище. Точно затова предстои отделянето на България от Румъния", каза Терзиев. Той коментира срещата на Румен Радев, утре в Тирана, като каза, че президентът ще се постарае да убеди партньорите ни, че България е бариера срещу миграцията, и че сме страна, на която може да се разчита. "Но, не е това централната тема с незаконната миграция, другата е важната тема, и тя е тази с корупцията по високите етажи", подчерта Терзиев.

Журналистът отбеляза още: "Да, хората бяха на улицата и протестираха срещу корупцията, протестираха срещу Иван Гешев и срещу бившия премиер, но в крайна сметка системата е непоклатима и хората не се интересуват вече от този проблем. Когато 2/3 казват, "не ни интересуват управляващите", то това е най-красноречивата оценка към политиците. Ако хората има за кога ще гласуват, то те ще отидат да гласуват, независимо дали е на хартия или с машина."

Проф. Габровски и ГЕРБ: "Не виждам защо хората ще трябва да харесат един лекар, а не някой друг. Това нищо няма да промени, даже самият Бойко Борисов казваше, че може да вкара и магаре в парламента. Борисов и вчера каза, че той е най-добрият, и той няма намерение да се покае и оттегли. Всичко у нас през последните години се влияе от такива лица. Всъщност те ще ръководят и занапред политиката."

Най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не

„Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е прав, че има корупция на границата. Вероятно обаче не е разбрал, че тази корупкция не е за да преминеш нелегално, а напълно легално да преминеш, с всички необходими документи. Просто – някой лев или лея спестява чакането по пунктовете. Има цинизъм и той е от двата бряга на река Дунав“, това каза в интервю за Радио Пловдив кореспондентката на БНР в Русе Ася Пенчева.

Тя разказа, че само вчера през пункт „Дунав мост“ са преминали над 2500 огромни камиона, а задръстванията са непрестанни.

Ася Пенчева обясни, че най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не. В Русе има много фирми на румънци, а също и български в Румъния.

„И това беше идеята на ЕС - абсолютно безпроблемно и безпрепятствено да правим бизнес, да обменяме стоки, а дори и култура. И ако не са тези огромни опашки, това ще се случва с още по-голяма скорост и интензитет“, каза още Ася Пенчева.

Цялото интервю с Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56