Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Никулден - от празника до победите

Никулден! Зимният семеен празник  внася първото усещане за топлина, очакване за сняг и споделеност в уюта на дома след дълга предстояща зима. Именниците, моряците, пътешествениците, търговците, банкерите празнуват. И ако името на Чудотвореца Свети Николай означава „побеждаващ“, да си пожелаем  да  има победи! С повече здраве и с морални сили!

Празникът подсказва ориентирите си, но в тематичния океан на делника – поред:

Едва 62-ят ден вписа новина в политическия вакуум на следизборните очаквания.  Предизвика поне толкова въпроси, колкото и съществуваха преди президентът Румен Радев да връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на Правителство.

По каква политическа формула ще бъде реализиран той от неврохирурга проф. Николай Габровски и каква парламентарна поддкрепа би могъл да получи той по заявената от него формула за експертен Кабинет и след разговор с всички партии, в условията на коалиционни раздори, антагонизъм и отказ от чуваемост?  Събеседник – политологът Любомир Стефанов.

Раната на България – Шенген остава отворена след като Нидерландия  наложи вето на страната ни за членство.  Защо позициите на Австрия и Нидерландия будят съмнение за прилагане на двойни старнадрти пред страните в ЕС и какво се крие зад заявката на служебния премиер Гълъб Донев, че страната ни ще предприеме ответни мерки, ако на 8-ми декември не бъде допусната в Шенгенското пространство – по темата – д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика.

На Никулден за успехите, проблемите на бранша в производството на аквакултури, нелоялната конкуренция и диспропорциите на пазара – Владо Сотонов - собственик на една от водещите ферми за производство на пъстърва в областта и на Балканите.

Във времето за култура след 9.00 в разговор с художничката Галя Чунтова ще ви поканим на нейната  изложба–живопис „В търсене на равноденствие“ в галерия „Възраждане“ в Стария град.

А в „Добро утро, Ден“ и във вторник оставаме в компанията на световноизвестния аниматор и режисьор Теодор Ушев.


Още от категорията

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 27.01.23 в 16:59
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54

"Вход свободен" - последен делник

За “Думите, които НЕ увреждат”, ще ви разкажем с психолога и психотерапевт Виргиния Василева. Как да говорим за децата със специални потребности без да поставяме етикети и диагнози, к ак да представяме децата с предизвикателства в развитието пред другите деца?  Как да обясняваме затрудненията, така че да пазим достойнството на децата? Тези и други..

публикувано на 27.01.23 в 09:30

"Точно днес" със следите на времето

Пловдив и темата за панаира ще бъде централна за България, ако се явят поканените да бъдат изслушани във временната комисия, която създадоха депутатите в Народното събрание. Целта е бъдат установени всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на МПП от предприемача и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, чрез действия..

обновено на 26.01.23 в 16:53

"Ден след ден" с актуалното на 26 януари

Частично бедствено положение обяви кметът на община Карлово за района на селата Богдан и Каравелово. То влиза в сила днес и продължава седмица, а за причините ще говорим с д-р Емил Кабаиванов в началото на програмата. Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ бе представен днес в София с участието на Съюза за стопанска инициатива,..

публикувано на 26.01.23 в 14:45