Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кампания срещу телефонните измами стартира в Смолян

Смолянската полиция, със съдействието на Български пощи и кметовете по места, стартира превантивна кампания срещу телефонните измами. 

Кампанията предвижда да се разпространяват информационни брошури сред хората, като листовки са предоставени на гишетата в пощенските станции. При всяка среща с населението от малките и отдалечени места началниците на РУП трябва да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на пари.

Със същата задача са натоварени кметовете и кметските наместници. На банковите служители са дадени указания как да действат в случай, ако възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания.

Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на пенсионери, които измамниците успяват да заблудят и получат допълнителна информация за тях. Най-честите схеми за измама са: за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие на полицията или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги /закупуване на пелети за огрев; с подмяна на дограма, лечение на близък, освобождаване на колетна пратка и др., посочват от полицията. 

При такова обаждане незабавно се свържете с близките си и се обадете на тел. 112 или в МВР, съветват от смолянската полиция. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Пазарджик събира хуманитарна помощ за хората в Турция и Сирия

В Пазарджик започна събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция.  Организатори са доброволческата организация „Добро сърце“, клуб „Бъдеще за Пазарджик“ и "Планинско спасяване“.   Частни фирми съдействат за осигуряването на складово помещение, както и за пакетирането и транспорта на помощите до Турция.  До ден ще се..

публикувано на 07.02.23 в 16:28

Мюфтийството в Пловдив помага на засегнатите от земетресението

Районното мюфтийство в Пловдив също се включва в подпомагането на пострадалите турски градове от земетресението. Те ще събират парични помощи след края на петъчната молитва.  За целта на изходите ще бъдат поставени няколко урни. Това заяви Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство.  Той обясни още, че ще има възможност да се..

публикувано на 07.02.23 в 15:58

За Турция замина и екип на формированието "Пловдив 112"

Шестима доброволци, сред които две жени, от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминават днес за Турция, за да се включат в спасителните акции след опустошителното земетресение в южната ни съседка. Те са напълно екипирани и оборудвани и ще останат в Турция за около седмица, като ще бъдат в постоянна  координация с Главна дирекция „Пожарна..

публикувано на 07.02.23 в 15:08

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък.  Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив. Припомням, че действието им беше удължено до този петък включително. Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови..

публикувано на 07.02.23 в 12:02