Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания срещу телефонните измами стартира в Смолян

Смолянската полиция, със съдействието на Български пощи и кметовете по места, стартира превантивна кампания срещу телефонните измами. 

Кампанията предвижда да се разпространяват информационни брошури сред хората, като листовки са предоставени на гишетата в пощенските станции. При всяка среща с населението от малките и отдалечени места началниците на РУП трябва да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на пари.

Със същата задача са натоварени кметовете и кметските наместници. На банковите служители са дадени указания как да действат в случай, ако възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания.

Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на пенсионери, които измамниците успяват да заблудят и получат допълнителна информация за тях. Най-честите схеми за измама са: за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие на полицията или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги /закупуване на пелети за огрев; с подмяна на дограма, лечение на близък, освобождаване на колетна пратка и др., посочват от полицията. 

При такова обаждане незабавно се свържете с близките си и се обадете на тел. 112 или в МВР, съветват от смолянската полиция. 


БНР подкасти:

Още от категорията

5 автомобила се удариха на АМ "Тракия" край Пловдив

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 127-ми километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас. Сигналът е получен около 15.30ч, а по предварителни данни са се ударили 5 автомобила в изпреварващата лента.  Към момента няма данни за пострадали.  На място два екипа на Пътна полиция регулират движението.

публикувано на 23.02.24 в 16:01

Нов протест срещу паметника на Альоша в Пловдив

Днес от 17 часа пред паметника на Альоша в Пловдив ще се проведе протест с искане за неговия демонтаж.  Организатор е гражданската инициатива  "Искаме български паметник".    Поводът за днешната акция е  датата 23 февруари, заради асоциацията с честването на празника на Съветската армия в миналото у нас.   Инициаторът на проявата д -р..

обновено на 23.02.24 в 15:45

Заловиха пийнал шофьор два пъти за час в Пловдивско

Пийнал шофьор беше заловен два пъти за час с две различни коли в Пловдивско, съобщиха от полицията.  Водачът бил спрян за проверка по обяд със служебен лек автомобил в село Йоаким Груево и бил тестван с дрегер. А паратът отчел над 0,8 промила и полицаите съставили акт на водача. Освен това те му взели книжката и му връчили талон  за..

публикувано на 23.02.24 в 15:34

Увеличените възнаграждения на съветниците в Пловдив са незаконни

Областният управител Илия Зюмбилев може да върне като незаконосъобразно решението, с което пловдивските общински съветници определиха размера на възнагражденията си.  Пред Радио Пловдив Зюмбилев обясни, че в понеделник, 26 февруари, ще направи последна консултация с юридическите си експерти, преди да вземе решение. По думите му, при вземане на..

публикувано на 23.02.24 в 15:27

Ало-измамници опитаха да отмъкнат 100 000 евро от смолянчанин

Опит за телефонна измама за 100 000 евро предотвратиха полицаи от Смолян.  На домашния си телефон на 78- годишен мъж от града получава съобщение, че негова близка е блъснала дете на пешеходна пътека, което е починало. Близките на детето са внесли жалба в полицията, но били склонни да я оттеглят срещу сумата от 100 хиляди евро. Последвало..

публикувано на 23.02.24 в 13:49