Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Точно днес“ между изкуството и политиката

| обновено на 06.12.22 в 17:07

Посрещаме сряда с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа.

Във фокуса на предаването е въпросът каква е вероятността 48-то Народно събрание да избере правителство начело с проф. Николай Габровски или ходът на ГЕРБ е по-скоро бутафорен? Ще минем и по оста на отношенията между президента Румен Радев и лидерите на политическите партии. Анализът е на политолога Марая Цветкова.

Темата за приемането на България в Шенген ще коментираме с евродепутата Андрей Ковачев само ден преди Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи да вземе решение.

И още – знаете ли, че всеки четвърти пушач изхвърля фаса си не в кошчето за боклук, а в парка, по пътя, на гарата, на спирката. Така на практика всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в природата. За това колко опасно е за околната среда и колко време отнема разграждането им ще говорим с Диляна Якова от Българската асоциация на тютюневата индустрия, а поводът е информационна кампания за превенция от такъв тип замърсявания, която ще продължи през целия декември.

Навръх Никулден Дружеството на пловдивските художници обяви годишните си награди. Именно с един от призьорите ви срещаме в минутите за култура. Разговорът е с Илиян Иванов, който взе наградата „Млад художник“

В поредицата „Великите Европейци“ тази седмица Пламен Асенов ни среща с философа Анаксимандър

Гост в "Добро утро, ден" тази седмица е световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев. 


БНР подкасти:

Още от категорията

„Точно днес“ – пролетНо и не само...

В последното работно утро на седмицата говорим за високите цени, напрежението сред студентите, но и не само. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Правителствени мерки за ограничаване на надценките в тъгровската мрежа. Ще имат ли ефект? Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев ще бъде наш събеседник по темата...

обновено на 23.03.23 в 16:58

Пролетно почистване и променливо време в "Ден след ден"

Ударно почистване в пловдивския квартал "Столипиново". Защо сега, защо толкова явно и под наблюдението на прокуратурата ? Отговорите дава репортажа на Елена Крушкова, която провери какво се случва на място. А към темата прибавяме и позицията на прокуратурата, която представя Емил Костов.  А защо се стигна до масов бой в една от на махлието на Девин..

публикувано на 23.03.23 в 15:02

Изкуство, космос, любов и брак във „Вход свободен“

Днес ви срещаме с художника Христо Бозуков, който разказва своите космически истории на бялото платно. Изложбата му „ Space transit“ се открива в галерия „Артистика“, във вторник, на 28 март, от 19.30 часа. Ще си говорим и за лекция на тема  „Как да  разцъфти любовта в брака“ на 28 март, от 18.30 часа в  ритуалната зала, намираща се в..

публикувано на 23.03.23 в 09:30

Избори и инвестиции в „Точно днес“

10 дни преди поредните парламентарни избори обръщаме поглед към нагласите на българите за вота на 2 април. Шест формации вероятно ще влязат в следващия парламент, като ще има паритет за първото място между ПП –ДБ  и ГЕРБ-СДС, сочи последното социологическо проучване на агенция "Насока" . За нагласите, преразпределението на вота и как ще се..

публикувано на 22.03.23 в 16:34

"Ден след ден" протести, еко- и други инициативи

В Световния ден на водата 22 март теми, свързани с екология и конфликти, преобладават в днешната ни програма „Ден след ден“. Жители на 5 асеновградски села излязоха на протест с искане да спре концесията за добив на инертни материали край Горнослав. Мненията на хората и на кмета на общината събра Живка Танчева . Кметът на община Кричим..

публикувано на 22.03.23 в 14:45