Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Точно днес" на 8 декември - празнично и прозаично

Студентите у нас са над 200 000. Това било по-малко от половината (48%) от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация общ капацитет на всички висши училища в страната, които имат места за 415 472 студенти. Така стоят нещата пред 21 век. Повече за празника и за обучението след пандемията ще каже Виктория Палигорова, председател на Студентския съвет на Пловдивския университет.

В минутите преди 7 ще чуем и как полицията засилва контрола преди и по време на студентския празник.

И още от Пловдив: как Античен форум на Филипопол - изток и югще бъде експониран и готов за посещения след одобрен проект от Националният институт за недвижимо културно наследство, от където вече издадоха положително становище и съгласуваха документацията за обекта. Архелогът  доц. д-р Иво Топалилов ще разясни какво предстои пред 2023 г.

За изложба със стъклени коледни играчки от Чехия разказа Донка Налбантова, от общинския институт "Старинен Пловдив". Тя носи заглавието "Christmas treasure" и е подредена в Балабановата къща. Събитието се организират съвместно с Посолството на Чешката република, в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

По темата на седмицата у нас, правителство с мандат на ГЕРБ или преминаваме по спиралата, която води към нови предсрочни избори. Шенген и заседанието на Съвета на Европейския съюз, коментираме с политолога и международен наблюдател д-р Станислав Бачев.

Стоян Терзиев ще ни срещне с художника Емил Атанасов, който открива изложбата "Билет за някъде" в пловдивската галерия "Етерна".

"Добро утро, ден!" е с известния режисьор Тео Ушев, който тук разказва за първите стъпки в анимацията и баскетбола.

Още от категорията

Усмихнат четвъртък с "Вход свободен"

Във втория ден на февруари сняг не можем да Ви обещаем :)))))) но със сигурност ще усмихнем поне десетина от Вас :)))))))) Имаме само едно условие - да споделите следобедът си с нас!!! Започваме с Десето юбилейно издание на на най-якото събитие този уикенд в Пловдив - "Plovdiv Game Jam 2023". Подробности и условия за участие очакваме да разберем от..

публикувано на 02.02.23 в 09:35

"Точно днес" за минималната заплата и сметките за ток

В утрото на 2 февруари говорим за транспорт, социална политика и култура. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите: В четвъртък сутрин обръщаме поглед към междуградските линии в област Пловдив. За 17 от общо 28 междуградски линии няма желаещи превозвачи, които да изпълняват курсовете. Има ли опасност десетки жители на..

публикувано на 01.02.23 в 17:04

Още 20 пъти "Ден след ден" през февруари

Началото и краят са просто две страни на една линия.  Дали през февруари тя ще бъде права отсечка или ще прилича на кардиограма предстои да разберем в 20-те издания на следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" , първото от които започва днес.   Започваме обаче месеца с протести. Във времето от 15 до 17 ще чуем защо протестираха хората с..

публикувано на 01.02.23 в 15:01

За изкуството във „Вход свободен“

Говорим за изложбата „Чувства“. Самостоятелна изложба на Мира Фичева в галерия „Артистика“, в Пловдив, на 7-ми февруари. Режисьорът и сценограф Мария Банова, разказва за премиерата на второто представление за бебета /от 6 месеца до 3 години/, на Държавен куклен театър - Пловдив. Спектакълът „Полет“ ще се играе на 7-ми февруари. В..

обновено на 01.02.23 в 09:42

Февруарски фрагменти - "Точно днес"

Какво ще ни донесе февруари? Освен с шегите на февруарския студ и недълготрайната снежна покривка, Малък Сечко се задава с нестабилен политически климат и с мъгляви прогнози за промени в  управленския и законодателен хаос. И  понеже  вълшебства на обществено-политическия терен не може да има, с лекота ги създава въображението на творческите личности...

публикувано на 31.01.23 в 17:24