Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Работата по „Античния форум на Филипопол“ започва напролет

| обновено на 08.12.22 в 13:16

Реставрацията на „Античния форум на Филипопол – изток и юг“ ще започне още през пролетта след като преди дни от Националния институт за недвижимо и културно наследство издадоха положително становище и беше съгласувана документацията за обекта. Това стана ясно от думите на археолога доц. Иво Топалилов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Идеята е до края на 2023 г. дейностите да са приключили.

Доц. Топалилов уточни, че археологическите разкопки вече са направени отдавна и сега предстои експонирането и консервирането им. Основен акцент в проекта са колонадите.

„Там, където е възможно ще вдигнем във височина и ще реставрираме вече съществуващи архитектурни сгради или елементи от сгради.

Искаме да подчертаем източния, централен вход от площада с неговата колонад, с фронтона, който е разположен върху нея. Колонада ще издигнем и на едно ъглово кръстовище в Югозападната част.

Всъщност, улиците, които минават, покрай централния комплекс са били украсени с колонади от двете страни и имаме достатъчно данни, за да можем да вдигнем такава височина, че да бъде визуално видимо точно как е изглеждало.

Жителите и гостите на града ще могат да влизат през централния вход в неговия оригинален вид. Входът е бил от изток“, обясни доц, Топалилов.

Археологът добави още, че целият Централен площаден комплекс обхваща няколко периода. В северната и западната част са експонирани последния период, а това, което предстои да бъде направено е – експонирането на най-ранния период. Той е от първи век.

Стойността на проекта е 59 000 лв. 


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20