Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството.

„Българските политици трябва да направят анализ на случващото се, защото през последните години те повтарят едни и същи грешки. Тук не става дума за техническа неподготвеност на България, а става дума за доверие и имидж.

За съжаление, имиджа през последните няколко години е доста проблематичен, свързани с върховенството на право и невъзможността да се осъществят истински реформи“, коментира Милен Любенов.

Той подчерта, че е крайно време да се започне с реални реформи в сферата на правосъдието, като по думите му е необходимо да се изменят не само закони, но и конституцията. Причината е, че едно от важните изменения е да бъде ограничена властта на главния прокурор и той да подлежи на отчетност.

„Тези реформи в близка перспектива изглеждат невъзможни, що се отнася за широко мнозинство.

Ясно е, че с първия мандат няма никакъв шанс за правителство. Партиите отдавна са заявили мнението си. Той така или иначе е обречен. Най-реалистично е правителство с третия мандат, но въпреки това според мен партиите са ориентирани към избори. Това си полича и от действията на основните политически играчи, които измениха Изборния кодекс“, каза Любенов.

По думите му след като държавният глава вече втора година е влязъл в нова роля, т.е. на президентско управление, апетитът му се засилва. Това според Любенов си личало от факта, че служебното правителство надскача правомощията си.

„То по-скоро трябва да се занимава с административни въпроси, а не с дългосрочни политики и кадрови смени, както прави“, аргументира се Любенов.

Според него поляризацията в политиката ще се изостри още с оглед на предстоящите нови парламентарни, а после и местни, избори.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56