Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и занаятчийски вълнения в „Точно днес“

В утрото на 12 декември, в което отбелязваме деня на Свети Спиридон, говорим за политика, протести, благотворителност и традиции. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите:

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство, професор Николай Габровски го прие и започнаха едноседмични преговори. Точно в понеделник сутрин избраникът за министър-председател с мандата на ГЕРБ – СДС връща папката на държавния глава. А какво следва - анализираме с политолога Ружа Смилова.

На фона на липсата на стабилно правителство засегнатите Карловски села след наводнението през септември излизат на протест. Недоволството си ти ще изразят на разклона за с. Московец. От мястото на събитието ще включим Антоанета Петричанска, която ще ни разкаже повече за исканията им.

И още ще говорим за инициативата „Разказвачът на приказки“. Автори на детска литература ще направят предколедна обиколка в пловдивски училища и ще им четат приказки. Кулминацията ще е на 16 декември, когато ще се съберат на щанда на Разказвача на приказки на коледен базар „Капана“, а част от приходите от продажбите на книгите им ще отидат за книжки за болни деца. Разговорът е с директора на инициативата инж.мсн. Константин-Кирил Иванов.

Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” празнува 30 години от създаването на Интензивното си отделение. За предизвикателствата в лечението на деца, за равносметката говорим с началника на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

В минутите за култура ще говорим за занаятите и за народните танци. Започваме с празничния концерт-спектакъл "Нощ на Тракия", в който участие взимат ансамблите "Тракия", "Загоре" и "Сливен". Събеседник е проф. Даниела Дженева, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

В деня на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на занаятчиите, след двугодишна пауза родните майстори ще почетат празника с традиционното празнично шествие по улиците на Стария град и с посвещаването в майсторско звание. По темата говорим с Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей в Пловдив.

Гост в "Добро утро, ден" тази седмица е Людмила Сугарева. 53 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив - първо като водещ на сутрешни предавания, а после автор и водещ на предаването "Срещи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 08:08

Спирки по пътя "Ден след ден"

Безкрайното търпение ражда мълниеносни резултати. Пловдивчани, заредете се с олимпийско търпение поне до Коледа! По обед утре се спира движението по Бетонния мост за ремонт, който ще продължи шест месеца.  Утре е събота, лято е и движението е по-ограничено  – така кметът Костадин Димитров мотивира решението на общината. Той дори се превърна в..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

Силен петък с „Вход свободен“

Днес говорим с най-силния българин, полицаят Мариян Димитров от Пловдив, който ще се опита да постави нов рекорд, като издърпа три закачени един за друг локомотива, с общо тегло 250 тона, със собсвени сили. Събитието е тази събота, 15 юни, от 11.30 на Интермодален терминал, село Златитрап. Очаква ни и ефирна среща с Марина Иванова, автор на..

обновено на 14.06.24 в 09:33

Юнски решения - "Точно днес"

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Елена Крушкова разговаря с д-р Александър Симидчиев , за..

обновено на 13.06.24 в 17:01

"Ден след ден" на 13 юни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде отговор на част от въпросите около съставянето на правителство след изборните резултати-той няма да е премиер, но позицията трябва да заеме човек от партията, търси се експертен формат, но основните позиции да заемат хора от ГЕРБ. Започват разговори с останалите партии в парламента. Анализаторът Кузман Илиев,..

публикувано на 13.06.24 в 14:31