Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нужен е пробив в дипломацията между Русия и Украйна

Инициативата може да дойде от по-малка държава като България, защото великите сили трудно се обединяват

Новата книга на преподавателя от катедра „История и археология“ на Пловдивския университет, асистент д-р Самуил Шивачев ще бъде представена на 21 декември, сряда в Държавен архив - Пловдив.

Книгата „Крепостното право в Русия XV-XX век“ е отпечатана от софийското издателство „Парадигма“. Тя представя изследователския труд на автора през последните 14 години. Шивачев каза: "Историята на крепостното право е истинската история на Русия. Това е поглед в един социален проблем, който вълнува руското общество векове наред. То създава народопсихологията на обикновения руснак, феноменът за „бащицата“, за силната ръка, за подчиненото положение, за вярата в свръхнационалните цели, които са подплатени с крайна жертвоготовност."

Рецензенти на книгата са доц. д-р Бойко Белегов, доц.д-р Русалена Пенджекова и доц. д-р Валентин Петрусенко. Предстои премиера в Пловдивския университет през януари 2023 г., както и в София. 

Живка Танчева разговаря с ас. д-р Шивачев, за книгата му и за войната в Украйна, с корените заложени още от началото на XX век.

"Войната в Украйна е териториален въпрос, но идва и от този вакуум на националностите, които се получи, след разпада на СССР", каза д-р Шивачев. Той припомни, че след разпада остана население, което е рускоговорящо в териториите на запад, което е родено там. 

"Дори днес има 300 000 рускоговорящи в Прибалтика, които нямат гражданство. Нещата са уредени само в Беларус. В Украйна положението беше такова, че наблягайки на украинската националност и език, население което е рускоговорящо беше директно определено за руснаци. А тези хора винаги са се смятали за украинци, нищо че са рускоговорящи, те имат поне 200 години живот в тази територии. Този антагонизъм изкристализира в  тези специфични отношения, още от 2008 г., от Оранжевата революция, минем през 2014 г. и стигнем до това, което наблюдаваме с войната. Днес това, което се изважда като защита на руския свят, не е така, защото войната на два братски народа, унищожи руския мир", каза историкът. 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20