Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния понеделник на годината - "Точно днес"

На втория ден на Коледа се чества паметта на св. Йосиф, обручник на св. Дева Мария. Отбелязва се и като Ден на бащата. 

Именници на 26 декември  са Давид, Йосиф и Йосифа.

Красив смисъл носят тези имена. Давид означава – възлюбен, а Йосиф означава – подарен.

Под знака на Рождественските празници и с мир в сърцата християните измолват от Спасителя здрави и радостни дни за себе си, приятели, близки и всички боголюбиви  хора по света.

"Точно днес" с надежда, че дозата радост, която имаме от срещите с любими хора, ще остане с в нас през цялата година, избираме да продължим и в понеделник с гласове на хора и събития, които оставиха следи в  силуета на отминаващата 2022-ра  година.

За начало  избираме добрата новина - най-старата функционираща църква в Пловдивската епархия "Успение на Света Богородица" в пазарджишкото село Паталеница е с нов купол. За благородното дело на инициаторите и дарителите - разказът е на Невена Петрова.

Избрахме и интервюта и репортажи, отразяващи се в "огледалото за обратно виждане"  и  под знака на "следите, които остават".

През лятото бе възстановен храмът "Св. пророк Илия" във високопланинското село Чурен в община "Родопи. Иванка Петкова разговаря с Владимир Ангелов, двигател на идеята и един от доброволците. 

Не се съмняваме, че за най-вълшебното време на годината  разказите са неизброими. Български писатели уловиха духа на Коледа в сборник със 17 разказа, издание на "Сиела". Живка Танчева разговаря с Радослав Бимбалов за книгата и неговия разказ, озаглавен "Петелът е различен".

За най-новото заглавие в афиша на Пловдивския драматичен театър "Солунските съзаклятници" - пиеса на Георги Данаилов - репортаж на Стоян Терзиев.

И още малко за театър и преди да отзвучат аплодисментите след получените през тази година престижни награди. Актьорът от Пловдивската Драма Симеон Алексиев стана носител на ИКАР "За чест и достойнство" и бе удостоен още със статуетката "Дон Кихот" по повод  неговия 70-годишен юбилей. Припомняме ви едно интервю на Паолина Комсалова с него за наградите и театъра.

А разказа  за първата българка, участвала в програмата на НАСА за кандидат-астронавти Татяна Иванова,  чуйте от разговора с нея на Яница Марова.

Програма "Точно днес" в последния понеделник на 2022-ра година започва в 7.00.

.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес ще усмихнем денят Ви със забавни рубрики, покани за събития и любопитни факти!  Заедно с директора на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" - Пловдив, Симон Тютелян,ще Ви поканим на Ден на отворените врати,  който ще бъде отбелязан с разнообразна програма на 30-април. Събитието е под надслов "Нашият чуден свят" и за него ще научим повече минути след..

публикувано на 25.04.24 в 09:30

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41