Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж ще има през следващите три години

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

„Прогнозите, които са за България и за страните от ЕС, за 2023, 2024, 2025 години, и частично за 2026 г., са за „тичане на едно място“. Ще има слаб икономически растеж за повечето страни, с бюджетни дефицити“, каза в интервю за Радио Пловдив икономистът професор Боян Дуранкев.
Той коментира, че заради войната, която Русия води в Украйна, още в началото на миналата година са започнали да се влошават нещата и може да се очаква прекъсването на доставки от Изток към Запад. Професор Дуранкев припомни, че от 1 януари цената на природния газ в България скача.

„Вероятно от 1 февруари Русия ще спре доставките на петрол, заради тавана на цените, който предложи ЕС. Затова да очакваме тази година да е едно добро повторение на предишната. Едва ли може да има някакъв особен оптимизъм. Трябва да стискаме палци само за едно нещо – мир, мирно споразумение и затопляне на отношенията между Запад и Изток“, каза още професор Боян Дуранкев.

Поне 30% от икономиката на България е в сивата зона

„Има как да се върже държавният бюджет на България и да се подпомагат най-вече страдащите и изпадащите в мизерия, тъй като по всички данни изглежда, че поне 30% от българската икономика е в сивата зона. Тоест – не отговаряме и по този критерий на европейските стандарти. И едно по-стегнато правителство, дори и служебно, може да натисне и да вкара в бюджета поне още милиард и половина лева приходи, което да облекчи поне тази година по някакъв начин и да се търси решение за другата година. Защото, когато няма стабилно управление, естествено е производители да вдигат цените, крият доходи и изнасят в офшорки“, коментира още професор Дуранкев.

Цялото интервю с професор Боян Дуранкев можете да чуете в звуковия  файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53