Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Умерен песимист съм за съставянето на кабинет

Умерен песимист съм за съставянето на кабинет. Това заяви политологът проф. Александър Маринов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив в деня, в който "Продължаваме промяната" връща празна папката с мандата на президента Румен Радев. 

„С този парламент вероятността клони към нула. В следващия парламент, ако не настъпят съществени промени (като състав или поведение на партиите) вероятността не е много по-голяма, но не можем предварително да го отречем.

Вододелът ще бъдат местните избори, защото те ще разместят сериозно влиянието на политическите сили. Не съм съгласен с тезата, че на следващи избори парламентът ще се възпроизведе едно към едно“, коментира проф. Маринов и добави, че вероятно „Възраждане“ ще спечели от нови избори, именно, защото е маргинализирана.

Според него Христо Иванов само теоретично може да е разковничето за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Той добави, че е ясно, че при тази конфигурация на партиите без подкрепа на ГЕРБ няма как да се сформира кабинет.

„Едно е ясно в момента партийно-политическата система е в тежка, структурна криза и докато не се промени нещо съществено няма да се промени генерално продуктът, който тази система произвежда“, каза проф. Маринов. Той добави, че президентът не може да накара партиите да се разбират при тези крайно изострени отношения на непоносимост между тях.


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20