Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пазарджик, Варна и Шумен са пред грипна епидемия

Областите Пазарджик, Варна и Шумен са пред грипна епидемия.  Ситуацията в здравните заведения е усложнена, като натискът е най-силен върху многопрофилната болница в града. 

Директорите на училищата са задължени да дават всекидневна информация за отсъстващите ученици. По последни данни на РУО по болест отсъстват 17%. 


Поне 50 деца на ден преминават през спешното отделение  за консултации, сочат данните на РЗИ. От вчера МБАЛ "Пазарджик" спря приема на деца, защото капацитетът на отделенията е запълнен. 

 Директорът на РЗИ Димитър Савов разпореди превеждане на болниците в ситуация на грипна епидемия още преди да бъде обявена.

"Т.е. да бъдат подготвени хората, а не неподготвени. Лошото е, че примерно, детските отделения не са толкова много и като легла по-голямата част са в областната болница“.

Областният управител Трендафил Величков заяви:

"Имаме всички данни, анализираме ги и гледаме да оставим никой пациент, особено най-малките без лекарска помощ“.

При достигане на епидемични нива ще бъде обявена грипна епидемия в района.


БНР подкасти:

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20