Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна може да укроти политико - юридическия ураган с панаира

Все още до общината и да ОбС не е изпратен протоколът от Акционерното събрание на "Пълдин туринвест", на което бяха приети варненските акции, каза в интервю за Радио Пловдив председателят на групата на ДБ в Общинския съвет Веселина Александрова. По думите й няма срок това да се изпълни. 

Важният срок, който тече, са 14-те дни, в които може да оспорят решенията на акционерите и той не трябва да се проспива от кмета, акцентира Александрова.

Тя обясни, че ОбС Пловдив е задействал блокиращата квота със самато си решение за несъгласие с увеличаването на капитала. Сега наистина съдът трябва да прецени имаме ли блокираща квота, след като по втората точка представителят на общината гласува „за“.

Имаме всички шансове за успех, изрази увереност Веселина Александрова.

Според нея сега се намираме  в "политико – юридически ураган, в който има поредица от общи събрания на "Пълдин туринвест", ние в гръгова отбрана реагираме, оспорваме пред съда, спираме вписвания в търговски регистри и т.н..."

Но ключът към решаване на същинския проблем, ябълката на раздора са тези 29 %, които се намират в община Варна. 

Тези акции трябва да се върнат на държавата, където им е мястото, и откъдето не е трябвало да излизат с решението на Бойко Борисов. За да бъдат върнати на държавата, Варна първо трябва да отмени апорта им „Пълдин туринвест“ и да се възстанови  статуквото от 2017 година, когато техният Общински съвет реши акциите да се върнат на държавата. По тази линия ДБ работи с колегите си там, които да направят такова предложение в местния парламент.  Александрова изрази надежда и мнозинството съветници от ГЕРБ в морската столица да го подкрепят.

Има и вариант акциите на Варна да се купят от община Пловдив, но надали ще бадат добре защитени, съдейки по начина, по който може да се влияе на Общинските съвети, смята тя.

Общинският съветник коментира "офертата" на Георги Гергов да предложи терен за опера в пределите на панаирния град, която обърна гласуването в ОбС в негова полза. По думите й ГЕРБ публично не са казали, че се позовават на бизнесмена. Още повече, че липсав акнонкретика и второ - тази карта се вади за втори път след 2016 година, когато бе предложено общината да даде 20% от панаира за опера.

"Операта безспорно е важна за Пловдив, но не можем да я заменяме срещу Панаира. Тук се получава замяна -  вземете опера и предоставете Панаира изцяло в частни ръце. Ще му подарим 350 декара, а Георги Гергов ще ни остави 1.27% от тях."

Цялото интервю с Веселина Александрова чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27