Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив


Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност. 
Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“
Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни предприятия и публични организации.  
Дигиталният информациоен хъб ще бъде със седалище в Община Пловдив. В него ще бъдат детайлно обучени почти 2800 души от бизнеса и публичната сфера, обхванати в най-малко сто компании. 
Целта е фирмите и администрациите  да прилагат в сигурна кибер среда своите технологии и цялостен работе процес, посочи Светлин Илиев, председател на Асоциацията по киберсигурност и новото технологично звено. 
Как точно ще стане това подпомагане? 
Услугите се разделят на четири категории – общо ниво на кибесигурност,  достъп до финансиране – за стартиращите компании, Осигуряване на достъп до международни инвеститори, които искат да доразвият своите продукти на българския пазар. И разбира се – обучение и образование, чрез серия от курсове за цели общности. Това включва от най-базовите нива, до експертни равнища. 
Предстоящата цел е обучение на минимум 3 000 души, но има капацитет за много повече. 
Например – най-ниското ниво – обучаемите ще видят как протичат дори обикновени "фишинг" атаки, особено популярни за разпространение чрез електронните пощи. Първо се започва именно с разпознаване на различните вектори на кибер атаки. 
„Бели“ хакери и експерти ще водят този тип обучение. 
Пловдив е избран за седалище, заради доказаният му огромен потенциал в икономическата сфера, за да се превърне в информационен и цифров център на България – потвърди Светлин Илиев. 
Всички подробности чуйте в звуковия файл. 

Галерия

Още от категорията

Държавата не помага на бизнеса, а планира да пречи

"Публикуването на идеите за данъчни промени е пряко следствие от публикуването на доклад на Финансовото министерство, в който се предупреждава за  рисковете за българската икономика и българския фиск от подетите още преди години процедури на бюджетно разхлабване и харченето на доста пари за социални програми. От години десните икономисти..

публикувано на 27.03.23 в 10:56

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00