Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Февруарски фрагменти - "Точно днес"

Какво ще ни донесе февруари?

Освен с шегите на февруарския студ и недълготрайната снежна покривка, Малък Сечко се задава с нестабилен политически климат и с мъгляви прогнози за промени в  управленския и законодателен хаос. И  понеже  вълшебства на обществено-политическия терен не може да има, с лекота ги създава въображението на творческите личности. 

Подаръкът им за пловдичани можем да видим от днес до края на месеца в галерия "Сигна". За изложбата "Вълшебства в изобразителното изкуство" с участието на 23 български  живописци разказват галеристката Нели Петрова и свързаният емоционално с Пловдив художник Евгени Петров.

В първия ден на февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. С историческа оценка за времето," чиято страница остана затворена без да бъде внимателно прочетена",  и  лутането сред съвременните идеологически пристрастия на политиците и гражданите - събеседник Тони Николов - главен редактор на електронния сайт "Портал Култура".

Часове остават до разпускането на 48-то Народно събрание от президента Румен Радев. За несбъднатите очаквания за сформиране на успешен Кабинет  и напразните усилия на електората да припознае в Парламента  хората, които конструктивно ще успеят да го представят  - журналистът Петко Георгиев с коментар и за позитивите от поредното отложено сбъдване на народните очаквания за по-стабилна държавност, гражданско общество и коалиционна политическа култура. 

В навечерето на Деня на влажните зони Българска фондация Биоразнообразие и Федерация Зелени  балкани организират онлайн среща-дискусия "Природата няма глас, тя има нас". За важността на проблема и защо на някои наши територии влажните зони са изчезнали и трябва спешно да се възстановят и още - какви законодателни промени са необходими, за да бъде запазено  богатството на България. Събеседник - биологът Христо Николов  - "Зелени балкани". 

В рубриката "Великите европейци" авторът Пламен Асенов  разказва за  Мери Уолстънкрафт - писател, философ, наричана "майката на феминизма".

В "Добро утро, Ден"  ни гостува актьорът  Константин Еленков. Паолина Комсалова разговаря с него.

А отговора на зададения в началото въпрос - какво време ще ни донесе февруари, ще чуем от Живка Танчева. 


Още от категорията

"Точно днес" и стихиите на мрежата

Ежедневието събра преди вота и нови атаки на хакерите. В е - мейлите на част от българските училища пристигнаха съобщения, целящи заплахи към деца, учители и родители. Пловдив не остана извън тази схема на атака, на 30 март дойдоха първите евакуации на учениците, организирани след съобщения в пощите на няколко училища. За реакциите, адекватни за тази..

публикувано на 30.03.23 в 16:15

Епидемия от e-заплахи и избори „Ден след ден“

Към епидемията от избори у нас през последните две години тези дни добавяме епидемията от заплашителни имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив. Заради предупрежденията кметът Здравко Димитров обяви петъчния ден за неучебен. Реакцията на директори, учители, деца и родители обобщаваме в предаването „Ден..

публикувано на 30.03.23 в 14:37

Рециклиране и благотворителност във „Вход свободен“

Този четвъртък, говорим за рециклиране. Ще ви разкажем за резултатите от Световния ден на рециклирането и отличените училища. Разговаряме с Румяна Киризиева, от „БГ Бъди активен“. Учебни заведения от страната събраха и върнаха за рециклиране повече от 5 тона и половина пластмасови бутилки, в рамките на един месец. Говорим и за..

публикувано на 30.03.23 в 09:30

„Точно днес“ за чистотата на въздуха и словото

В утрото на 30 март плавно вървим към поредните парламентарни избори и говорим за протести и недоволства, за чистотата на въздуха в класните стаи и грамотността на учениците, за РъБ-ове в обществото и тяхното значение. Ето и темите и събеседниците в четвъртък: Обръщаме поглед към средното образование и пролетното издание на кампанията..

обновено на 29.03.23 в 16:50
Скулптурата на Мильо

Пари, заплахи и протести в "Ден след ден"

За пари, планове, протести, рискове и заплахи ще говорим днес в следобедбната програма на Радио Пловдив "Ден след ден".  Над 600 милиона лева се очаква да бъде бюджета на Пловдив за тази година, като най-голямата предвидена сума е за образование. Нови проекти няма да има, ще се довършва работата по обектите, които вече са за започнали. Това обявиха..

публикувано на 29.03.23 в 15:00