Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

| обновено на 01.02.23 в 15:59
Проф. Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков, български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство. 

Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия  факултет в Софийския университет, проф. Даниел Вълчев за квалифицирана помощ за съдебната реформа. 

"Това приветствам като подход и така се прави, а не да действат като аматьори, както обикновено правят", посочи бившият председател на Народното събрание.

По повод работата на служебния кабинет: "Мога да кажа само положителни думи за служебния кабинет. С Гълъб Донев съм работил в друг служебен кабинет, той е точен и компетентен човек. Смятам, че е добър избор, той да бъде отново служебен премиер."

"Основният извод за парламента, това което не ни достига е, че депутатите трябва да мислят повече за интересите на България, не за собствената си партия", смята проф. Герджиков. Той не вижда политиците да правят компромиси и трудно се осъществяват коалиции. Има заявки, но друго е да се стине до същинското коалиране, допълни Герджиков.

Спиралата от избори: "Следващият парламент ще повтори сегашния, с надеждата, че в него ще фигурира и НДСВ. Ние сме партия, което умее да се коалира и търси балансите, което говори, че би могло да се внесе нещо. Местните избори за много от партиите са решаващи и от голямо значение. НДСВ ще участваме в местните и в националните избори."

Ролята на президента Румен Радев: По стечение на обстоятелствата той зае твърде водеща роля, тъй като му се наложи да назначава многократно служебни кабинети.Трябва да допълня, че той се справи доста добре, но винаги ще има критики, защото всеки, които е в политиката привлича критики. Това е нормалната реакция, другото би било истински куриоз. 

"Аз съм противник на кардинални промени в законодателството ни. Това трябва да е изначално премислена реформа", каза проф. Герджиков. По думите му това, от което най-много страда България в управлението е непрекъсната промяна на законите.

"Точно това създава непрекъснато променяща се обстановка, която отблъсква инвеститорите, тази нездрава правна среда е истински бич за развитието на държавата", заключи проф. Огнян Герджиков.

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20