Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Постоянна работа в РСМ, вместо пързаляне по популистки тези

За провеждане на мисия „Македония“ в страни от Европейския съюз, както и в САЩ, призоваха учени, свързали част от изследователската си работа с югозападната област, част от която е и Република Северна Македония. Тази мисия, според инициаторите, трябва да е посветена на българската позиция по езиковедските и историческите спорове с Република Северна Македония, както и с тези за човешките права. Още от историка проф. Пламен Павлов, който е част от този екип.

"Много се надяваме да има някаква полза за държавата от тази малко авантюристична  мисия, която осъществихме по покана на  евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев, както и на почти цялата българска група. Видяхме, че голяма част от евродепутатите в Страсбург изобщо не са знаели за какво става дума. Изложихме аргументи, с които не накърняваме с нищо интересите  и чувствата на хората в  РСМ".

Проф. Павлов  подчерта, че колегата му проф. Николай Овчаров е бил напълно прав, настоявайки  за продължение на  програмата "Мисия България", която  двамата осъществиха съвместно в 14 европейски държави през 2018-та и 2019-та г. за популяризиране на българското културно-историческо наследство и която е имала много добър ефект. Никой тогава не е изразил несъгласие с нещо.

Той попита обаче какво повече трябва да стане сега в  Северна Македония, визирайки зверския побой над  Кристиян Пиндиков, стрелбата по българския клуб и опита за палеж на българския културен клуб в Битоля, за да бъдат взети някакви мерки от страна на македонската държава. 

По думите на проф. Павлов, президентът Румен Радев  е заел правилна позиция по отношение на случващото се.

"Трябва да имаме една умерена линия, в никакъв случай обаче не трябва да се плъзгаме по  популистките тези, а да разясняваме своите позиции".

Като бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, проф. Павлов подчерта, ме страната ни трябва да има постоянни действия за популяризиране на българските интереси на дипломатическото поле. Той припомни как  е огранизирал през 2000-та година  общ събор на българската диаспора в чужбина и тогава групата от Македония е била доста представителна по численост.

 "Необходима ни е ценна, бавна, последователна работа, повече активност и най-вече това да бъде "со кротце и со благо".

Повече - интервюто в звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева
Още от категорията
Иван Нейков

Социалната система не е причината за дефицита в бюджета

Възможните ограничения в социалната сфера в условията на все още висока инфлация коментира в програма "Ден след ден" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него най-големият разход в социалната сфера, който идва от бюджета, това е допълването на средствата, необходими за изплащането на пенсиите. По..

публикувано на 20.03.23 в 17:13

Видеонаблюдението на изборите е трудоемък и рисков процес

ЦИК прави днес симулация за това как ще се броят гласовете от изборите с видеонаблюдение на 2 април. Ще бъдат демонстрирани и новите устройства за контрол на броенето, вече оприличени на мобилни телефони. За обществения контрол за честността на вота е интервюто на Емил Костов с Никола Тулечки от Обединението за честни избори. Никола Тулечки..

публикувано на 20.03.23 в 16:08

Оръжейният бизнес страда от политическата несигурност

Тодор Воденов, който е председател на синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ сподели, че от началото на войната в Украйна работата в нашите оръжейни предприятия се е увеличила и продължава да нараства. Търсят се високо квалифицирани хора е  и то не, защото, че предприятията са неподготвени кадрово. У нас има интелектуален резерв, но важното е..

публикувано на 20.03.23 в 15:52

С филм за пиян и дрогиран убиец на пътя възпитават ученици

През последните 5 години в Пловдивска област сме установили 7000 водачи, които управляват колите си след употребата на алкохол или наркотични вещества. В 8 от случаите след употреба на упойващи вещества имаме загинали хора, а ранените са хиляди – съобщи комисар Радослав Начев, заместник-директор на пловдивската полиция. Данните висшият..

публикувано на 20.03.23 в 15:15

Първенец не иска кариера за добив на инертни материали

В Първенец ще проведат общо събрание на 7 април, с което ще повторят тяхното "Не на кариерата за добив на пясък и дребни чакъли".  Димитър Воденичаров , председател на инициативния комитет, който застава срещу добива на инертни материали, обясни, че предстои второ обществено обсъждане на инвестиционното намерение. "На първото..

обновено на 20.03.23 в 10:41