Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неофициалното мнозинство ГЕРБ, ДПС, БСП спря важни закони


48-то НС приключи своята работа с финални декларации на парламентарните партии. Законодателната програма и на този парламент се получи като „дежа вю“, отнесено към предишния.  Множеството сочени като изключително важни законопроекти така и не се оформиха заключително. 

Защо стана така ?

Заслугата е на неофициалното мнозинство ГЕРБ – ДПС – БСП. Схемата е да се проточат нещата и да не стигнат няколко дни за приемането им – категоричен е депутатът от ДБ Владислав Панев.  

Същото се получи и със Застрахователния кодекс, с чийто промени страната ни трябваше най-сетне да излезе от мониторинга, от който страдат всички български застрахователи.  Виждаме как се обслужват определени интереси, на „силните на деня“, на някои, които се усещат по-равни от другите, смята той. 

Що се отнася до кодекса за застраховането, спорещите за и против промените страни изнасяха различни аргументи.  

Например, Асоциацията на българските застрахователи, представлявана от Алексей Петров, който управлява един от тези оператори, внесоха такъв аргумент:  Ако се приеме искането за безусловно плащане на щетите, причинени от български клиенти, а после да се предявяват регресни искове, това би оскъпило родната „Гражданска отговорност“  дори няколко пъти.

Това обаче не е вярно, че ще поскъпне няколко пъти, отговаря депутатът о ДБ Владислав Панев. Освен това, самата асоциация не е единна в това становище, твърди той. Много от нейните членове са на мнение,  че трява да изпием „горчивата чаша“ точно заради това, че няколко от „играчите“ на този пазар не играят по европейските правила.  Така че, заради един – двама, ще страдат всички останали. 

Едно от решенията на този проблем е именно промените в Застрахователния кодекс. Уви, и това беше бламирано от мнозинството в този парламент, убеден е Владислав Панев.  Галерия

Още от категорията
Иван Нейков

Социалната система не е причината за дефицита в бюджета

Възможните ограничения в социалната сфера в условията на все още висока инфлация коментира в програма "Ден след ден" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него най-големият разход в социалната сфера, който идва от бюджета, това е допълването на средствата, необходими за изплащането на пенсиите. По..

публикувано на 20.03.23 в 17:13

Видеонаблюдението на изборите е трудоемък и рисков процес

ЦИК прави днес симулация за това как ще се броят гласовете от изборите с видеонаблюдение на 2 април. Ще бъдат демонстрирани и новите устройства за контрол на броенето, вече оприличени на мобилни телефони. За обществения контрол за честността на вота е интервюто на Емил Костов с Никола Тулечки от Обединението за честни избори. Никола Тулечки..

публикувано на 20.03.23 в 16:08

Оръжейният бизнес страда от политическата несигурност

Тодор Воденов, който е председател на синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ сподели, че от началото на войната в Украйна работата в нашите оръжейни предприятия се е увеличила и продължава да нараства. Търсят се високо квалифицирани хора е  и то не, защото, че предприятията са неподготвени кадрово. У нас има интелектуален резерв, но важното е..

публикувано на 20.03.23 в 15:52

С филм за пиян и дрогиран убиец на пътя възпитават ученици

През последните 5 години в Пловдивска област сме установили 7000 водачи, които управляват колите си след употребата на алкохол или наркотични вещества. В 8 от случаите след употреба на упойващи вещества имаме загинали хора, а ранените са хиляди – съобщи комисар Радослав Начев, заместник-директор на пловдивската полиция. Данните висшият..

публикувано на 20.03.23 в 15:15

Първенец не иска кариера за добив на инертни материали

В Първенец ще проведат общо събрание на 7 април, с което ще повторят тяхното "Не на кариерата за добив на пясък и дребни чакъли".  Димитър Воденичаров , председател на инициативния комитет, който застава срещу добива на инертни материали, обясни, че предстои второ обществено обсъждане на инвестиционното намерение. "На първото..

обновено на 20.03.23 в 10:41