Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на международния - абсурдни за времето геополитически разломи.

За образа на българската политическа зима и видимите на повърхността и под нея процеси ще разговаряме с журналиста Иван Тропанкев.

Пловдив се оказа епицентър на партийния трус, разлюлял ГЕРБ. Скандалите около строежа на стадион "Христо Ботев" вледениха до крайност отношенията между лидера на партията Бойко Борисов и кмета Здравко Димитров, който бе призован  от него на партийна сбирка в Пловдив да си подаде оставката, а партията - да потърси мнозинство  в ОбС  за осъществяване на контрол върху работата на кмета. 

За сваленото от ГЕРБ доверие от пловдивския кмет, за трудния баланс в управлението и политиката на партията и Пловдив - събеседниците поред са Александър Държиков, председател на Пловдивския ОбС и Веселина Александрова -  общински съветник от Демократична България, според която поисканата оставка е "зрелищна предизборна акция за спасяване имиджа на ГЕРБ преди местните избори".

В програма "Точно днес" в понеделник  продължаваме темата за парите и за финансовото състояние на работещите българи.

Национално представените работодателски организации оспорват формулата, която Парламентът прие за определяне на минималната работна заплата в размер на 50% от брутната за страната  от 2024 г. За промените в КТ ще бъдат сезирани ЕК и Международната организация по труда с аргугмент, че те противоречат на Европейската конвенция, даваща критерии за договаряне на МРЗ със социалните партньори. По темата чуйте Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

След 9.00 ч. е време за култура, а поканата е за интервю с автора на книгата "Възлюбените", разказваща за вечния малък човек, и според критиката, е забележителен дебют за химика Боян Йорданов

В рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица  Живка Танчева покани да гостува  известната фотографка Димитра Лефтерова.  Тя снима Пловдив от 20 години и признава, че никога няма да й омръзне.


Още от категорията

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

„Точно днес“ – пролетНо и не само...

В последното работно утро на седмицата говорим за високите цени, напрежението сред студентите, но и не само. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Правителствени мерки за ограничаване на надценките в тъгровската мрежа. Ще имат ли ефект? Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев ще бъде наш събеседник по темата...

обновено на 23.03.23 в 16:58

Пролетно почистване и променливо време в "Ден след ден"

Ударно почистване в пловдивския квартал "Столипиново". Защо сега, защо толкова явно и под наблюдението на прокуратурата ? Отговорите дава репортажа на Елена Крушкова, която провери какво се случва на място. А към темата прибавяме и позицията на прокуратурата, която представя Емил Костов.  А защо се стигна до масов бой в една от на махлието на Девин..

публикувано на 23.03.23 в 15:02