Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политиката в Пловдив показва образа на България

"Случващото се в Пловдив в момента показва  цялостния образ на страната. Политическите партии се активират само преди избори. Тогава изведнъж се оказва, че може да се търси решение на проблемите, но преди това те трябва да минат през политически сблъсък. В национален мащаб се вижда със сигурност, че политическото безвремие продължава, но вън от него животът също - уж Асен Василев прогнозираше  завой към Евразия и тежка  зима, но това не се случва".Това заяви журналистът Иван Тропанкев.  

Като аргумент, той посочи поевтиняването на горивата, отсъстващата  зависимост от руския газ в Европа, различните  възможности за България да внася гориво, но всичко това засяга цените и най-пряко - пенсионерите, за които добрите решения предстоят.

Резки завои в политиката на служебното правителство не се очертават. То ще обърне внимание на организацията на предстоящите избори и на проблеми, свързани с начините за подпомагане на хората в нужда и на производството.  "Служебното правителство има опит и не очаквам проблеми там".

По думите на Тропанкев,  резултатът от изборите трудно може да бъде прогнозиран. Водещите партии обаче не могат да се надяват на добро представяне, ако в кампаниите им преобладава негативизмът, който вече се наблюдава, още преди да са започнали кампаниите.

"Вместо да ни зарадват, че след изборите партиите ще влязат в Парламента, започнаха с театър гарниран с нагли лъжи и това през последните години ни е втръснало. Ако това се  вземе предвид от гражданите, до урните ще стигнат само твърдите ядра. Това ще доведе до още по-голямо фрагментиране".

Тропанкев прогнозира, че е възможно в Парламента да влязат и алтернативни сдружения на водещите партии, като напр. лявото обединение в БСП - сериозна алтернатива на Корнелия Нинова. Може да се появи и друга алтернатива, вкл. и на двете десни партии - ГЕРБ и на обединението на ПП и ДБ. 

"Сигурното е, че след толкова много лъжи избирателите ще оценят с вота си подобаващо партиите, включително и всички тези, на които повярваха лековато, че ще са нещо като нови спасители".

В политическия ни живот обаче не се обръща особено внимание на това, че отношението на политическите партии през годината е преминало през лъжите за износа на  оръжията за Украйна и износа на горива. 

"Всеки ден в Русе се виждат многобройните цистерни, които отиват от "Лукойл" в посока Украйна да зареждат украинските бойни машини. Това означава, че се плаща, за да бъдат избивани руски войници". 

Тропанкев подчерта още, че заедно с това има и добри новини, свързани с дейностите за набиране на книги за Украйна и др., които се извършват в противоречие на войната.

НДСВ не са успели да тръгнат със силен старт и "са се спихнали" още в началото на заявката си за участие в предстоящите избори. 

Като основна задача на редовното правителството, което ще бъде създадено след изборите, Тропанкев посочи  Плана за възстановяване, членството на България в Шенген и преминаването към еврото.

 "Всичко, което свързва страната ни по-тясно с Европа и европейския бизнес, е добро за страната. И колкото по-бързо България разпише пътя на РСМ към ЕС, толкова по-добре ще бъде и за нас. Другото мирише на руска провокация, за да няма стабилни  Балкани".

Цялото интервю - звуковия файл:Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20