Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всички са от различни формирования и организации в страната.

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

В групата има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители.

| обновено на 07.02.23 в 08:29
Снимка: bnt.bg

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия

Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека, в който има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители. Всички са доброволци от различни формирования и организации. 

В момента се събираме и в 11 часа се очаква да тръгнем от Пловдив, тъй като изчакваме да дайдат хора от София, обясни Влайков. Екипът ще пътува за Турция с четири буса и с два високопроходими автомобила.

На първо време сме си осигурили медикаменти и всякаква друга екипировка, каза Георги Влайков. 

Той посочи, че планът на групата е да стигне колкото може по - бързо, тъй като в първите дни има най - голям смисъл от спаситевна дейност.

След 96-я час намаляват шансовете за оцеляване, обясни Влайков.

Чрез председателя на Националната асоциация на доброволците в Република България държим връзка с българското и турското външни министерства, посочи доброволецът от Пловдив. 

Ситуацията е динамична и държим връзка също и с колеги спасители от Турция. Те ще ни насочват, каза още Георги Влайков.

По думите му, екипът от доброволци има ден и половина път до района на Газиентеп. Когато отидат на място ще стане ясно къде точно ще работят. 

По- късно шестима доброволци, сред които две жени, от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминаха за Турция, за да се включат в спасителните акции след опустошителното земетресение в южната ни съседка. Те са напълно екипирани и оборудвани и ще останат в Турция за около седмица, като ще бъдат в постоянна  координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите на кмета Здравко Димитров изпращането на доброволците е акт на съпричастност на Пловдив.

Той  изказа съболезнования на близките на загиналите в разрушителните земетресения в Турция и Сирия, а на пострадалите пожела  бързо възстановяване!

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20