Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вълна от съпричастност към пострадалите от земетресението

7
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Часове след мощното земетресение в Турция десетки българи се организираха и започнаха да събират дарения за хората в пострадалите райони. 

Издателят Манол Пейков призова от фейсбук профила си за дарения, като посочи, че в Пловдив те се събират в базата на ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9. 

Според информацията на Манол Пейков до настоящия момент (ранния следобед) по сметките му са събрани малко над 220 000 лева за пострадалите от земетресението в Турция. Дарителите до момента са над 1 500, като непрекъснато постъпват нови дарения.

За по-малко от час днес следобед, в работен ден, в базата на издателство „Жанет 45“ дойдоха няколко дарители, които оставиха дрехи, обувки, одеяла, неща от първа необходимост за пострадалите от земетресението в Турция. Те изрично пожелаха да останат анонимни:

"Топли дрехи за деца и възрастни, одеяла, гумени ботуши, детски обувки. Нямах представа какво да даря, но снощи, като прочетох какво е написал Манол, се организирах. Нищо особено не е за нас, но за пострадалите е много важно".

"Сутринта слушах турската посланичка по телевизията. Приятел в нужда се познава. Донесох одеяла, но имам плетени на ръка ръкавички, чорапи и тях донесох. Мога и якета, шуби да донеса. Със собствени сили - аз и съпругът ми, се организирахме".

"От фейсбук научих. Якета, спални чували донесох. По Коледа бях на същото място на екскурзия и не мога да повярвам каква традегия се случи. Беше много страшно".

"Даряваме, защото е бедствие, защото е трагедия. Донесохме дрешки, одеяла, калъфки. Децата са голи, завиват се с найлони, за съжаление". 

Служителите поддържат непрекъсната връзка с Манол Пейков, който в момента пътува в чужбина, и събират даренията. 

Нужни са ръкавици, якета, шалове, шапки; одеяла, памперси и бебешки храни, печки на въглища и палатки, комплекти за първа помощ, дюшеци и спални чували, батерии и кърпи, казва Гергана Георгиева:

"От сутринта непрекъснато звънят телефоните. Хората искат да се включат, да дарят, да помогнат. Вече няколко часа събрахме сигурно 50 одеяла, 20 спални чували, дрехи и още идват дарители. Изключително много хора искат да помогнат, те са наистина съпричастни! Обадиха се от Варна, от Нови хан, от цялата страна".

Даренията ще се събират всеки ден, поне до края на седмицата, каза Гергана. 

Във фейсбук Манол Пейков споделя, че имат идеи за начини да се изпратят дарения и до Сирия, но все още проучват детайлите. 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20