Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има последици при дълго отлагане на еврото у нас

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

„Решението за отлагане въвеждането на еврото у нас беше донякъде очаквано, защото беше ясно, че не изпълняваме инфлационния критерий, и то доста сериозно – общо взето с 3-% протцентни пункта. Като  добавим и към това, че не бяха гласувани някои закони, по-скоро изглежда логично това, което се случи“, каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив старшият икономист в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Той подчерта, че не е задължително това решение да доведе до сериозни негативни ефекти, но е важна ориентацията на България за приемане на еврото в обозрими срокове.

„Ако това е така, би трябвало да няма много сериозен отздувк, в това число е сред чужди инвеститори. Но ако в някакъв момент се откажем официално от приемането на еврото, или го отложим за след много години, това би вече дало много по-различен сигнал. Разбира се, когато от България излиза новина, че след като не влязохме в Шенген, за пореден път нямаме правителство и сега отлагаме влизането в еврозоната, това е сигнал за несигурност и няма как да бъде оценено положително от външни партньори. Най-вероятно ще има бележка в кредитния ни рейтинг, че това създава рискове“, каза Ганев.

Според икономиста, ако след изборите на 2 април, се забави съставянето на редовно правителство, това ще се отрази със забавянето на основни процеси.

„Освен законите, свързани с еврозоната, ние трябва да примем бюджет. Ние все още нямаме бюджет. Служебният министър каза, че ще внесе такъв в първите дни, но там стоят въпросите, свързани с това – как ще бъде приет от парламента, кое мнозинство ще го гласува и колко ще бъде дефицитът. Има много отворени въпроси, които могат да бъдат решени от един редовен кабинет. Ако такъв за пореден път няма, много трудно можем да очакваме дългосрочни цели, каквато е еврозоната“, обясни Петър Ганев.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09