Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес ни е нужен идеал, който да ни обедини


В програма "Точно днес" на 3 март среща и разговор с двама студенти от ПУ"Паисий Хилендарски" - Августин Денков, студент 4 курс, специалност  "История", и Иван Панайотов, студент по право, 5 курс ,,разговор за каузите на младите българи, за родолюбието и поводите за национална гордост.

Двамата са част от  Национално движение "Ново начало". Според Августин, който е председател на оранизацията, това е гражданска формация, която обединява всички млади на възраст и млади по дух, които милеят за България и искат да се борят за обединена и щастлива нация.

Младежите са убедени, че на дати като днешната, знамената трябва да се веят, освен на значимите места, преди всичко  в сърцата ни. 

По думите на Августин 3 март има нужда от нов тип на празнуване.

"Днес празникът повече се състой в това, да се развеят знамената и то в един ден в годината. Но някак си не се прониква дълбоко в идеалите на нашите предци, които са се борили и загинали за нашата свобода. Някак си техният пример остава на зададен план. Това е най-важното нещо, което трябва да се промени"

Според Иван 3 март честваме повече като историческо събитие, а не заради примера, който ни е завещан.

"Говорим с дръзки слова за тези хиляди знайни и незнайни герой, които са си дали живота, но остваме техния пример и саможертва на заден план, а именно в тях се крие потенциала, който имаме и всички ние - възможността да се поучим от тях и наистина да превърнем 3 март в символ на  един идел, който както в миналото е крепял много българи и е възпалвал в сърцата им едно истинско родолюбие и грижа за Родината и за околните. Така да го направим и днес, защото изглежда сме го забравили."

Младите хора започнаха серия от уроци по родолюбие в детските градини в Пловдив и смятат това за своя кауза и вдъхновение.

И двамата са категорични, че израза на истинското родолюбието е с малки дела всеки ден да се прави нещо добро и в името на добрите каузи.

Разговорът с тях е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27