Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От поезията до прагматиката - Точно днес"

Пролетта, като предчувствие за стих и бури, ни прегръща още в първите си часове със задължаващо усещане за всякакви промени. В субективния ни свят подреждаме обърканите мисли-чувства, превръщайки ги в наши светове, а в обективния - следваме скоростите и посоките в епицентъра на Времето.

И понеже днес то никак не е поетично, в Световния ден на поезията 21 март с респект към писаното поетично слово като терапия за духа, ще разговаряме с новия председател на Дружеството на пловдивските писатели д-р Ахавни Кеворкян.

Преди това ще попитаме психолингвиста Стела Богомилова, която постави диагнозатата „медийна и дигитална пандемия“ на предизборната кампания и обществената среда, какво залагаме срещу избора си и какво ще спечелим на финала на изборния поцес.

Финансовото състояние на държавата и сценариите за развитие на публичните финанси, в съответствие с предложената от Министерството на финансите концепция за проектозакон за държавния бюджет за 2023 г. –  събеседник икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. Спасение срещу риска от фалит на държавата или екзотични и шокиращи са идеите за данък „свръхпечалба“, връщането на ДДС на ниво 20% и др.?

Микро, малки и средни фирми  получават до 1 млн. лева за изграждане на собствени ВЕИ системи с финансови средства от ЕС. За целта българските компании могат да кандидатстват за грантово финансиране по процедурата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

За очаквания ефект от тази мярка и  условията –  преди началото на информационния ден в ДК „Борис Христов“ събеседник – Илияна Илиева – директор на Главна дирекция „Европейски фондове и конкурентоспособност“ към Министерство на иновациите и растежа.

Водата като човешко право – ЕС представя амбициозен план за действие пред ООН в „Евранет плюс“ – репортаж на Росина Петрова

Гост в рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица е художникът и университетски преподавател проф. Бисер Дамянов. 


БНР подкасти:

Още от категорията

"Вход свободен" - аромат на рози и безопасно хранене

В международния ден за безопасност на храните разглеждаме темата с помощта на нутриционистът Мария Дойнова. Какви са здравословните и безопасни алтернативи за хранене, в отровената среда, в която живеем? Ще потърсим отговори на тези и други въпроси. Роза Дамасцена е богатството на България, с което можем да радваме сетивата си, но и да извлечем богати..

публикувано на 07.06.23 в 09:30

"Точно днес" - време за ротации и надежди

През юни политиците с наша помощ на избиратели, поставиха възможност да броим месеците и да очакваме резултати - от новото правителство на България. За редовния кабинет и за знаците, които даде договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ говорим с политолога Георги Проданов . Продължаваме да търсим и двамата пловдивски представители в новото правителство - проф...

публикувано на 06.06.23 в 14:47

Отскоци и приземявания "Ден след ден"

Години наред живеем и мислим през кризи. Затова и психичното здраве стана важна част от нашето осмисляне на света. В политиката в момента има откровени психопати, предупреждава психиатърът д-р Владимир Сотиров . С него ще коментираме личностните дефицити на политиците и психопатизацията на обществото. Ще говорим и за тенденцията да се лъже масово..

публикувано на 06.06.23 в 14:22

Позитивно и чисто с „Вход свободен“

Очаквайте разговора ни с Надежда Алексиева, за събитието „Позитивното мислене – приятел или враг?“, на 8-ми юни, в Пловдив. С Христо Гачков, председател на Воден клуб Пловдив, говорим за серията от зелени събития на клуба. Говорим и за кино, както винаги, във вторник.  Отделяме време за рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро..

обновено на 06.06.23 в 09:41

На 6 юни "Точно днес"

Седмицата трябва да даде очакваните отговори и прогнози за най-коментираните събития - за редовното правителство, което НС ще гласува днес, за финансите и бюджета, за здравето и профилактиката и за лятното настроение - музика, танци, изложби в културния афиш на Пловдив.  Ето и гостите в програмата ни до 9.30. - Политологът Георги Киряков преди..

обновено на 05.06.23 в 16:59