Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев по повод представянето на платформата за проследяване на цените от министри на служебния кабинет.

„Против съм обаче всякакви соц. мерки за контрол на цените. Примерно – максимална надценка, максимална цена. Това са мерки, които няма да доведат до никакъв резултат. Обикновено ги предлагат хора, които са популисти или ще се явяват на избори. Или от хора, които никога не са се занимавали с бизнес. Защото такива хора, си представят, че магазините имат нулеви разходи и просто купуват едни картофи за еди колко си лева, слагат една надценка и печелят чисто, а то не е така. Всякакви мерки за контрол на цените и надценките ми приличат на комунистическа икономика от 80-те години, когато имаше огромен дефицит и черен пазар“, каза Василев.

Николай Василев е против и- както той се изрази, "някакъв специален данък върху свръхпечалбата".

"Те не предлагат данък свръхпечалба да кажем за енергийния сектор, който имаше особена ситуация с цената на тока, а за всички. Включително за десетките хиляди честни фирми, които си декларират печалбата при сегашните ниски данъци в България, плащат си съвестно данъците. Най-лошото на подобни мерки е, че когато някой ги въведе веднъж, ще има страшни апетити мерките да се повтарят", каза още Николай Василев.


Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37