Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени...

А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. 

Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат членовете на театралните семейства с всеки пореден спектакъл, ни поднасят толкова  много и красиви емоции, които могат да бъдат съизмерими само с  богатството на  лишен от всякакъв фалш и лицемерие живот,  зареждащ ни с истинската надежда за спасение. И напук на налагащото се усещане за страдащо от тежки духовни дефицити време, всеки път очакваме да преживеем  радостта на празника, наречен "театър" заедно с актьорите и да  ги поздравим с респект. преди вдигането на завесата на пловдивската Драма вечерта и преди откриването на фотографската изложба, посветена на голямата Юлия Огнянова - поканата за разговор е към Кръстьо Кръстев - директор на Драматичен театър Пловдив.

Финансовото  министерство публикува пакета от данъчни промени, а дни по-късно бе представена и платформата на заблюдение на цените на храните. За предоставената възможност на потребителите да получат информация за формиране на цената от суровина до краен продукт на рафта и спорните идеи  за облагане на бизнеса с данък  "свръхбечалба" - събеседник  - икономическия анализатор Михаил Кръстев.

На темата за домашното насилие като обществен проблем е посветена стартиращата в Пловдив конференция "Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие. Тя е организирана от Българска платформа към Европейско женско лоби  и обединява представители на академичната общност, медии, експерти и институции, работещи на първа линия  в борбата с насилието срещу жени. За мащабите на проблема и очаквания ефект от форума - интервю с Илияна Балабанова - член на Експертния форум към Европейския институт по равнопоставеност на половете, в качеството й на представител на неправителствените организации на ниво ЕС.

В програма "Точно днес" ще разговаряме и със заместник-кмета с ресор "Култура" Пламен Панов за началото на консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити, известна още като Синята къща. Възрожденската сграда в подножието между Джамбаз тепе и Небет тепе е сред знаковите  градоустройствени репери на територията на Стария град. 

В рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица ще слушаме "човека, без когото Радиото не може" -  инж. Минко Кръстев, свързал професионалната си и лична биография в продължение на  45 години с радио Пловдив. 

С пожелание за пролетно настроение и бодрост отброяваме мартенските дни, които неусетно ще преминат...в април.


Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Неделното утро споделяме заедно до 10. С надежда за повече красота, повече духовни търсения и овече споделеност помежду ни, поне в задаващото се лято! За хашимото и природната медицина р азговаряме  с Мира Делчева – фармацевт и хомеопат.  Покана за онлайн семинар на тема "Илюстрация на детска книга", ще получим от художникът - илюстратор..

публикувано на 10.06.23 в 16:05

Кремена Стоянова в "Добро утро, ден!"

Тази юнска седмица в "Добро утро, ден!" сме в компанията на Кремена Стоянова и прекрасния "Паралелен свят", който тя създава преди 13 години заедно с още седем майки на деца със специални потребности.  „Паралелен свят“ е сдружението, което не само приютява вече порасналите деца. То дава надежда и самочувствие на семействата им. И по- важното -..

обновено на 09.06.23 в 16:53

"Ден след ден" на същото ниво

Почти на същото ниво, както през миналата година, е резултатът от матурите по Български език и литература в Пловдив и областта. Средната оценка от 3.95 е почти равна на тази за страната, а в едно пловдивско училище всички работи на зрелостници са получили слаби оценки. В Пазарджик резултатите са още по-ниски, а областта е на едно от последните..

публикувано на 09.06.23 в 14:47

Успешен петък с „Вход свободен“

В петък, всичко изглежда някак...по-оптимистично :) Очаква ни ефирна среща с „Успех за цял живот“, онлайн тренинг за младежи. Интервю на колегата Дарина Иванова. В рубриката „Брейнсторминг“, разговаряме с родовия терапевт Аида Марковска за това, какво значение има сезонът, в който сме родени, за рода ни? Очаквайте и рубриките „Четем с..

публикувано на 09.06.23 в 09:30

„Точно днес“ за държавния бюджет и предприемачеството

Новото правителство вече започна работа, а избирателите броят дните до така чакания бюджет 2023. Броят, защото от него зависи социалната политика на страната ни и плащанията по това перо, зависят и заплатите на редица държавни сектори, обвързани с бюджета, зависят и доходите на тези, които работят на минимална заплата. Какво настояват синдикатите..

публикувано на 08.06.23 в 16:09